Άνδρας πέθανε από υπερβολική καφεΐνη – Πότε γίνεται επικίνδυνη

  • Iatropedia newsroom
άνδρας, συμπλήρωμα διατροφής
Νέες οδηγίες σχετικά με την καφεΐνη στα συμπληρώματα διατροφής εξέδωσε ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων μετά τον θάνατο άνδρα που υπολόγισε λανθασμένα την ποσότητα που έπρεπε να καταναλώσει.

Ο άνδρας, ο οποίος εργαζόταν ως personal trainer, πέθανε τον Ιανουάριο του 2021 μετά τη λήψη καφεΐνης σε σκόνη που ισοδυναμούσε με έως και 200 φλιτζάνια καφέ.

Τα πολύ συμπυκνωμένα συμπληρώματα καφεΐνης μπορεί να είναι «εξαιρετικά ισχυρά», προειδοποίησαν ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) και ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων της Σκωτίας (FSS).

Οι εποπτικές Αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να ακολουθεί πάντα τις οδηγίες για τη δόση που αναγράφονται στην ετικέτα και να χρησιμοποιούν ακριβή εξοπλισμό μέτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να ζυγίσει τη δόση που έπρεπε να πάρει χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη ζυγαριά με αποτέλεσμα να καταναλώσει αρκετά γραμμάρια.

Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους αναζητούν τις οδηγίες δοσολογίας στα συμπληρώματα διατροφής, ενώ ένα 20% απάντησε ότι δεν διαβάζει καν την ετικέτα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι πολλοί καταναλωτές έχουν περιορισμένες ή και καθόλου γνώσεις σχετικά με την καφεΐνη στα συμπληρώματα διατροφής.

Πού χρησιμοποιείται η καφεΐνη ως συμπλήρωμα διατροφής

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται από φανατικούς του γυμναστηρίου, με ορισμένες ιστοσελίδες να τη συνιστούν για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Οι οδηγίες της FSA και της FSS λένε ότι η καφεΐνη που λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής πρέπει να υπολογίζεται με βάση και την καφεΐνη που λαμβάνεται από άλλες πηγές, όπως ο καφές, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά.

Πότε είναι επικίνδυνη η καφεΐνη

Η πρόσληψη καφεΐνης έως 400mg ημερησίως είναι απίθανο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στους ενήλικες, αλλά οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να περιορίζουν την κατανάλωσή τους στα 200mg.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία και διάρροια, ενώ τα άτομα με ψυχικές διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση.

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη ή που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: 3 συλλήψεις για την αρπαγή βρέφους – Τι καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

XEC: Εξαπλώνεται γρήγορα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού – Τι συμπτώματα προκαλεί

Αλκοόλ: Κι όμως, αν ξέραμε πόσες θερμίδες έχει κάθε ποτό, θα αλλάζαμε συνήθειες