Iatropedia

Ανδρέας Ξανθός: «Εκθεση ιδεών και επισκέψεις στα Υπουργεία χωρίς ατζέντα κάνει ο πρωθυπουργός»

Η πρώτη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε σήμερα, μετά την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, είχε την πρώτη αντίδραση σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρώτη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης για «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας».

Ο Ανδρέας Ξανθός σε σχετική ανακοίνωσή του σχολιάζει:

«Η ρητορική για «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας», αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών. Ο κ.Μητσοτάκης συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας. Επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανενα εχέγγυο υλοποίησης, ενώ οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει ( πχ για τη δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους, ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν», αναφέρει ο κ.Ξανθός.

Δείτε επίσης: «Από υπουργείο της Απελπισίας σε υπουργείο της Ελπίδας» – Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας

Ανδρέας Ξανθός: «Δεν τόλμησε να μιλήσει για «καμμένη γη» και «διάλυση» στην Υγεία

‘Οσον αφορά, στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησης για τις αλλαγές που θα γίνουν με στόχο μια «ποιοτική δημόσια Υγεία» και αλλά και σε σχέση με τη δήλωσή του ότι «η Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον», ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για «καμμένη γη» ή για «διάλυση» στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα. Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγα-σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φαρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες .  Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στη πράξη στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα. Ο θιασώτης του «λιγότερου Κράτους» και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η «Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον»», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

«Αυτά θα πρέπει να γίνουν στην Υγεία», λέει ο Ανδρέας Ξανθός

Κάνοντας και έναν απολογισμό, του τι δεν έγινε σωστά και τι δεν ολοκληρώθηκε επί Υπουργίας του, ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός αναφέρει:

«Η «ποιοτική δημόσια υγεία» κε Μητσοτάκη στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας και, πάνω απ’όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών- λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 .  Ο κ.Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών ( για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρυσμα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας.