Ανδρέας Ξανθός: Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους και στην επαρχία
Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της ESBRA ( European Society for Biomedical Research on Alcoholism) που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σε αυτόν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το γεγονός ότι το συνέδριο διοργανώθηκε στην Ελλάδα «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ιατρική του Σχολή αλλά κυρίως αποτελεί μια αναγνώριση του εξαιρετικού κλινικού και ερευνητικού έργου που παράγεται από τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας στον τομέα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ».
Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, εκτός από εξαρτησιογόνος ουσία με σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες, το αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που επιβαρύνει πολλαπλά τον εξαρτημένο, το οικογενειακό του περιβάλλον και το Σύστημα Υγείας .
Κρίση και κατανάλωση αλκοόλ
Στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος , επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες , στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό .
Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μας προβληματίζει όμως το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της «βαριάς» κατά περίπτωση ( επεισοδιακής) χρήσης ειδικά στην επαρχία. Και φυσικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η χαμηλή θέση της χώρας μας στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ( SDG’s) του ΟΗΕ , σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών ( 2016).
Τι κάνει το υπουργείο Υγείας
Το υπουργείο Υγείας προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις , συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ , και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τους.
Σχεδιάζονται, με χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης όλου του φάσματος των εξαρτήσεων ειδικά στην περιφέρεια, κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (από οπιούχα και αλκοόλ), μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος) και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού-στόχου. Ειδικά για το αλκοόλ, σχεδιάζουμε τη συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από αυτό.
Κρίσιμο ρόλο επίσης μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη της ΠΦΥ και η προτεραιότητα στην πρόληψη και στην παρέμβαση σε επίπεδο κοινότητας , η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και η δικτύωση των δομών της ΠΦΥ με τις αντίστοιχες της Ψυχικής Υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Με δεδομένο τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της εξάρτησης και την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας στο στόχο της μείωσης της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ , συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια Υπουργεία , αλλά και με την ΕΕ και τον ΠΟΥ , για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ανήλικοι, έγκυες), της σήμανσης τους με τις απαραίτητες πληροφορίες , τον αυστηρό έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την αναβαθμισμένη επιτήρηση του προβλήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο .
Η συστηματική υλοποίηση μιας πολιτικής πρόληψης και δραστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ , αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία , στην κοινωνική συνοχή , στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία .