Iatropedia

Ανδρέας Ξανθός: Χρειάζονται σταθερά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρόδου ολοκληρώθηκε η περιοδεία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο νησί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι επισήμαναν στον υπουργό την ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τις αναγκαίες επιπλέον προσλήψεις καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, και την επαναλειτουργία τουλάχιστον μίας χειρουργικής αίθουσας και ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα αντίστοιχα,  δίνοντας το σήμα ότι το 2018 είναι το έτος  που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιλέξει να δοθεί έμφαση στον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ, στη στήριξη των Κέντρων Υγείας (αγροτικού και αστικού τύπου),  στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

Χθες το πρωί εξάλλου, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Βαρδαρό, τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου και τον υποδιοικητή, Γιώργο Αντύπα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) της Ρόδου και συνομίλησε με όλους τους εργαζόμενους. Το Κέντρο Υγείας,  αν και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές του υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό,  τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη λειτουργία του (επαναλειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου, αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, λήψη Τεστ- ΠΑΠ κ.α).

ΟΚΑΝΑ

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ΟΚΑΝΑ όπου ο κ. Βαρδαρός παρουσίασε το σχεδιασμό του υπουργείου για την ανάπτυξη ενός Πολυδύναμου Κέντρου κατά των Εξαρτήσεων- μέσω ΕΣΠΑ- με διασύνδεση όλων των φορέων της περιοχής  που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Πρόληψης).

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  στο νοσοκομείο Ρόδου όπου ο κ. Ξανθός έκανε ανοιχτή συνάντηση με όλους  τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό  του Νοσοκομείου. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσλήψεις που επίκεινται το επόμενο διάστημα στο δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως στην προκήρυξη 520 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα  οποία θα αυτονομηθούν αφού η λειτουργία τους δεν θα στηρίζεται πια στους ειδικευόμενους γιατρούς  και στους γιατρούς άλλων τμημάτων με αποτέλεσμα να προσφέρουν πιο αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα.

Ωράριο

Σε ό,τι αφορά  το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με τη ψήφιση του Νόμου διασφαλίστηκε η θεσμική εναρμόνιση της χώρας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η αποφυγή προστίμου μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θεσμοθετήθηκε η οργάνωση του χρόνου εφημερίας από 24ωρη σε 12ωρη βάση με αποτέλεσμα το νέο σύστημα να είναι πιο συμβατό με τις αντοχές των γιατρών και με την ανάγκη ασφαλούς φροντίδας των πολιτών .

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για την πλήρη εφαρμογή του απαιτούνται επιπλέον προσλήψεις, ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα τμήματα της περιφέρειας, αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και  αλλαγή του εφημεριακού μοντέλου στο Λεκανοπέδιο. Διαβεβαίωσε, επίσης, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ότι το υπουργείο θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα  στην έγκριση και στην καταβολή των εφημεριών.

Νοσοκομείο Ρόδου

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρόδου, οι εργαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επιπλέον προσλήψεων καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, επαναλειτουργίας τουλάχιστον μίας χειρουργικής αίθουσας  και ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ.

«Πρέπει να γίνονται σταδιακά βήματα ώστε να μπορούν να υποστηρίζονται και να εδραιώνονται» επεσήμανε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα που έχει διασφαλιστεί η επιβίωση και η σταδιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ με τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, το στοίχημα είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της φροντίδας».