«Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν είναι καλή και την ξέρουμε, το ξέρει και ο κόσμος που ταλαιπωρείται, επιβαρύνεται, δυσκολεύεται να έχει πάντα την περίθαλψη που χρειάζεται. Ταλαιπωρούνται και πιέζονται πολύ και οι εργαζόμενο στο σύστημα υγείας οι οποίοι πραγματικά με το φιλότιμό τους το έχουν κρατήσει όρθιο τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν πληγωμένο το σύστημα υγείας». Αυτό δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ότι για το 2016 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά από 5 χρόνια περικοπών.
Ως προς τις επικείμενες προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αναλαμβάνουν 985 επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ θα προκηρύχθούν 1.700 θέσεις για μη ιατρικό προσωπικό, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί 760 θέσεις μονίμων γιατρών κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα. Εξέφρασε δε την ελπίδα να αντιστραφεί το κύμα φυγής καθώς σήμερα 17.500 Έλληνες γιατροί βρίσκονται στην Ευρώπη.
Για τις δυσπρόσιτες περιοχές και την επαναφορά του επίδοματος 400 ευρώ για 311 περιφερειακά ιατρεία σε νησιά και ορεινές περιοχές της χώρας ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι «έχουμε καλύψει πολλές, έστω και με αυτή τη σχέση, ελαστικής εργασίας, δηλαδή με σύμβαση, επείγουσες ανάγκες και τώρα προσανατολιζόμαστε να δώσουμε μια νέα παράταση σε υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό προσωπικό που είναι πάνω από 1.100 άτομα στα νοσοκομεία, λήγει η θητεία τους 30/9, θα δώσουμε νέα παράταση, τις επόμενες ημέρες προετοιμάζουμε τροπολογία που θα ψηφιστεί και θα ενισχύσουμε την ευστάθεια του συστήματος». Ενώ για τις εφημερίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, επιδίωξη του υπουργείου είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη και ποια νοσοκομεία θα αποτελούν πυλώνα εφημερίας.
Τέλος, για τα κενά στις ΜΕΘ, ο κ. Ξανθός δεσμεύτξκε ότι θα καλυφθούν μέσα στον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο κέντρο αλλά και την επαρχία.