Ανδρέας Ξανθός: Να στηρίξουμε τους ανασφάλιστους αλλά και την δημόσια Υγεία
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Αναλυτικότερα ο κ. Ξανθός είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι κρισιμο το θέμα αυτό και θεωρήσαμε απαραίτητο να κάνουμε μια προσπάθεια δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και τη νεα ΚΥΑ, επειδή είναι το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα μετά την ανεργία και αποτελεί σημαντική πτυχη της ανθρωπιστικής κρίσης».
Και συνέχισε: «Πρόκειται γαι υγειονομικη φτώχεια και αποκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από την βασική υγειονομική φροντίδα. Το πρόβλημα ξεκίνησε με την 'απασφάλιση' του πληθυσμού από την μακροχρόνια ανεργία και την μαύρη εργασία, αλλά και από την αδυναμία αυτασφάλισης.
Κατά την άποψη μας το φαινόμενο υποτιμήθηκε. Χρειάστηκε να υπάρξει το τεράστιο κίνημα της κοινωνικής αλληληγγύης με εξαιρετική δουλειά χιλιάδων ανθρώπων στα κοινωνικά ιατρεία και στα φαρμακεία, αλλά και η διεθνης κατακραυγή από παντού. Χρειάστηκε, επίσης, ο Π.Ο.Υ. να παρέμβει και να θέσει ως προτεραιότητα την καθολική πρόσβαση αλλά και η ίδια η τρόϊκα να το βάλει ως προαπαιτούμενο για να υπάρξει ένα μετέωρο βήμα, 2 ΚΥΑ και ένα πλαίσιο που αναγνώρισε το πρόβλημα και δρομολόγησε κάποια βήατα για την αντιμετώπισή του. Ήταν όμως και ελειμματικά και υπήρξαν προβληματα στην πρόσβαση και θεσμικά εμπόδια και κυρίως ποτέ αυτό το πλαίσιο δεν έγινε ευρύτερα γνωστό, ούτε καν στους λειτουργούς της δημόσιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτές οι λίγες δυνατότητες που έδινε να μην αξιοποιούνται. Και χιλιάδες πολίτες απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Θεωρούμε ότι με την ΚΥΑ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τον τελικό στόχο για την τελική κάλυψη των αναγκών. Δεν είναι όσο πλήρες θα θέλαμε, θα υπάρξουν κενά και δυσκολίες, αλλά με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε την πολιτική αντιμετώπιση που πρέπει να έχει το θέμα.
Τα βήματα είναι: Δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου με πρώτο σταθμό τα ΚΕΠ και μετά οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δημων.
Η πρόθεση είναι να καλυφθεί όλος ο ανασφάλιστος πληθυσμός, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο με διασφαλισμένη την δωρεάν πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές. Με διεύρυνση της εφαρμογής και στις διαγνωστικές και κάλυψη αναλωσίμων σε χρονίως πάσχοντες και μετά σε διεύρυνση δικαιούχων, όπως είναι τα παιδιά μεταναστών χωρίς έγγραφα, αντίστοιχα οι έγκυες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.
Πολιτικός μας στόχος είναι η καθολική κάλυψη του πληθσυμού από ενα αξιόπιστιο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα, δυστυχώς, αυτό δοκιμάζεται από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και πολλές δομές του είναι σε λειτουργική κατάρρευση. Ακόμα κι οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε λειτουργικά ανασφάλιστοι καθώς πληρώνουν δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για βασικές ανάγκες.
Η πρόσβαση που επιτυγχάνεται με την ΚΥΑ θα δημιουργήσει περισσότερη προσέλευση σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ και άρα η δυνατότητα εφαρμογής της και ανακούφισης των ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο γρήγορα θα καταφερουμε να ενισχύσουμε το σύστημα και την λειτουργικότητά του.»