Με τον αριθμό αυτό να είναι διπλάσιος από την χωρητικότητα του Κέντρου Φιλοξενίας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι η αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είπε συγκεκριμένα: «Το μεγάλο στοίχημα είναι η βελτίωση των όρων διαβίωσης και ατομικής υγιεινής αυτών των ανθρώπων. Όσο υπάρχει αυτός ο υπερπληθυσμός, τόσο θα υπάρχουν σίγουρα μεγαλύτερες ανάγκες και αυξημένοι κίνδυνοι». Κάτοικοι της Μυτιλήνης ετοίμασαν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα με απεργία και πορεία διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στο μεταναστευτικό και την υψηλή φορολόγηση.
Υγεία
Όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός, «έχουμε πει πολλές φορές ότι το 2015 χάρις στην ευσυνειδησία των εργαζομένων αλλά και στην πολύ κρίσιμη ενίσχυση των νοσοκομείων με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αποτράπηκε το «λειτουργικό black out» του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2014 στο 5,2% το 2016 και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης που δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Ταυτόχρονα, με το ν.4368/2016 υλοποιήσαμε την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια παρέμβαση τεράστιας σημασίας για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την κοινωνική συνοχή στη χώρα.
Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, οι «πληγές» όμως αυτές «επουλώνονται» σιγά- σιγά ενώ ταυτόχρονα προωθούνται παρεμβάσεις «ηθικοποίησης», μέτρα θεσμικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεις όπως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο φάρμακο, στην οργάνωση και διοίκηση, στις προμήθειες».
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έγιναν και γίνονται τα ξής κατά τον υπουργό Υγείας:
· Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στηρίχθηκε και αναβαθμίστηκε από το 2015 μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζουμε νέες κτιριακές υποδομές που αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ποιοτικής φροντίδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
· Ενισχύουμε το Νοσοκομείο αλλά και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας με ανθρώπινο δυναμικό: Προκήρυξη 25 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ για το Γ.Ν.Μυτιλήνης (οι 4 αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 22 ατόμων μόνιμου λοιπού προσωπικού πρόσληψη 37 εργαζόμενων μέσω του ΟΑΕΔ 14 επικουρικών γιατρών 17 λοιπού επικουρικού προσωπικού (μαζί με τις παρατάσεις μέχρι 31-12-2018) ενίσχυση του νοσοκομείου του Κέντρου Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) και του ΕΚΑΒ με ιατρικό-νοσηλευτικο-παραϊατρικό προσωπικό μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το προσφυγικό (ISF και AMIF-Philos).
· Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα 3 νοσοκομεία του Αιγαίου ( Μυτιλήνη, Σύρος και Ρόδος) θα έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο- «πυλώνα» στο δημόσιο Σύστημα Υγείας
· Αναβαθμισμένο επιχειρησιακά ΕΚΑΒ (νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο και προοπτικά στη Μυτιλήνη)
· Η κοινωνία της Λέσβου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιοπρεπή διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Με τη συνδρομή πολλών εθελοντών και οργανώσεων στην αρχική δύσκολη φάση αλλά και με την αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής παρουσίας στη συνέχεια (σήμερα υπηρετούν στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ 61 υγειονομικοί στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης) καταφέραμε να μην μετατραπεί το προσφυγικό σε μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Βελτιώθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα στα camps και η υγειονομική στήριξη που παρέχει το νοσοκομείο σε αυτούς τους πληθυσμούς οι οποίοι λόγω συνθηκών διαβίωσης έχουν επιπλέον ανάγκες τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική φροντίδα.
· Οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Το πρόγραμμα Philos έχει παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και έχει γίνει η προετοιμασία για τη συνέχιση της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού μέσω μόνιμων προγραμμάτων (από το εθνικό ΠΔΕ) μεγαλύτερης διάρκειας και ύψους χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.
· Στηρίζουμε με μεγαλύτερη επάρκεια τα Κέντρα Υγείας (σχεδιάζουμε την προκήρυξη πάνω από 400 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στα ΚΥ αγροτικού και αστικού τύπου) και δρομολογούμε μέσα στο 2018 την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ (ήδη λειτουργούν 57 ΤΟΜΥ).
· Τις ακάλυπτες ανάγκες στο νησί της Λέσβου ειδικά σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς μετά από διαβούλευση με τον ΠΙΣ ( Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο).
· Ενισχύσαμε τις Μονάδες με επικουρικούς γιατρούς (5 στο πρώην ΠΕΔΥ Μυτιλήνης) και με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ αναβαθμίσαμε τα περισσότερα Εργαστήρια και αυξήσαμε τη «χωρητικότητα» της δημόσιας ΠΦΥ. Στο πεδίο της στήριξης των σημερινών δημόσιων δομών έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε ακόμα.
ΤΟΜΥ
Οι ΤΟΜΥ είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στην ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας έχουμε δυσκολία να βρούμε τους απαραίτητους οικογενειακούς γιατρούς σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας και στα νησιά όχι γιατί οι γιατροί «γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση» όπως λέει η αντιπολίτευση αλλά γιατί έχει μειωθεί δραματικά η διαθέσιμη «δεξαμενή» γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain.
Θα επαναπροκηρύξουμε πολύ σύντομα τις κενές ιατρικές θέσεις στις ΤΟΜΥ και ελπίζουμε ότι τώρα που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το εργασιακό-μισθολογικό πλαίσιο ο ρόλος η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα αυτών των δομών θα έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από νέους γιατρούς (γενικής ιατρικής παθολόγους και παιδιάτρους).