Άνεργοι ή υποαμειβόμενοι οι Έλληνες γιατροί- Μονόδρομος για τους νέους η μετανάστευση
«Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται . Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα». Αυτά δήλωσε χθες σε ενημέρωση Τύπου ο κ. Πατούλης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά.
Κατάρρευση της ΠΦΥ
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που έχει στην δημόσια υγεία, η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ, τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ανεργία
Σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.).