Iatropedia

Εξαπλώνεται στην Αττική, η βραζιλιάνικη – νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που «ξεφεύγει» απ’ τα εμβόλια

Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν σήμερα 1.115 νέα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναφέρεται στον ιό της Μεγάλης Βρετανίας, σε ποσοστό 64,22%.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η διαρκώς αυξητική πορεία του νέου στελέχους που διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων και αποτελεί συνδυασμό της βραζιλιάνικης και νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης. Επίσης, σχεδόν και τα 120 κρούσματα που εντοπίστηκαν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη βρέθηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

Η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.190 δείγματα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 10 Απριλίου 2021 ανέδειξε 993 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 122 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Αναλυτικότερα:

Από τα 993 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος:

Από τα 122 δείγματα με στελέχη VUI:

Σε τι ποσοστά εντοπίζεται η κάθε διαφορετική μετάλλαξη στη χώρα

Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 8.815 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι:

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 88 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα, εκ των οποίων 86 αφορούν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 2 αφορούν τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).

Πίνακας 3: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.