Iatropedia

Άγγελος Χατζάκης: “Υπάρχει μυστικοπάθεια για τον κορωνοϊό κι αυτό θα βλάψει τον τουρισμό”

Σημαντικές επισημάνσεις για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και υγειονομικοί φορείς διαχειρίζονται -σε επικοινωνιακό επίπεδο- την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τον τουρισμό, κάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Άγγελος Χατζάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr είναι σημαντικό στη φάση που βρίσκεται η χώρα μας -η οποία θέλει να ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από το εξωτερικό- να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια για την επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 ανά πτήση και περιοχή.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να χαρακτηρίασει “θετική” στον τομέα της ενημέρωσης, την παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Τα πρώτα μήνυματα από τον τουρισμό με τα απανωτά κρούσματα σε πτήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζάκη, είναι “απογοητευτικά”, ενώ επισημαίνει, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε εφικτές λύσεις για τη διαχείριση των “απείθαρχων θαμώνων” στα μπαρ των νησιών, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “στο τέλος θα μας μείνουν τα μέτρα και δεν θα έχουμε τουρισμό”.

Ά. Χατζάκης: “Απογοητευτικά τα πρώτα μηνύματα από τον τουρισμό”

ΕΡ: Κύριε Χατζάκη, ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, τόσο σε επιλεγμένες πτήσεις από το εξωτερικό, όσο και σε γεωγραφικά διαμερίσματα, ή περιοχές; Ήταν αναμενόμενο;

Α.Χ: Τα πρώτα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Όταν βρίσκουμε σε μία πτήση 12 άτομα θετικά στον ιό, δεν είναι ανησυχητικό; Και άλλα 30 από διάφορες πτήσεις; Είναι απογοητευτικό το πρώτο μήνυμα από τον τουρισμό. Λάβετε υπόψη σας, όμως, ότι σ’ αυτές τις χώρες η επιδημία λήγει. Δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα ή 10 μέρες μπορεί να είναι τελείως διαφορετική η εικόνα, προχωρώντας προς το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι σε 10 – 15 μέρες, ο αριθμός των φορέων σ’ αυτές τις χώρες θα έχει μειωθεί δραματικά. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, όμως, δεν είναι ευχάριστη.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι εάν τα πράγματα εξελιχθούν με τους ίδιους ρυθμούς, υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα τα σύνορά μας στον τουρισμό, όσο υπολογίζαμε ή όσο ελπίζαμε;

Α.Χ: Κοιτάξτε ο τουρισμός θα ανοίξει. Η διάθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές είναι πολύ μεγάλη. Βεβαίως ο τουρισμός θα έχει απώλειες, για διάφορους λόγους που είναι προφανείς, αλλά θα προχωρήσει. Θα προχωρήσει όμως, με σκαμπανεβάσματα.

ΕΡ: Υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα;

Α.Χ: Κίνδυνος δεν υπάρχει για τη χώρα. Αλλά καταλαβαίνετε ότι, όταν σε ένα νησί εμφανιστούν κρούσματα -παρ’ ότι μπορεί να κάνεις παρεμβάσεις και να το σταματήσεις- αυτό δεν είναι ευχάριστο. Γιατί το τουριστικό προϊόν συκοφαντείται και αυτό δεν είναι καλό.

“Έχει χαθεί ο επικοινωνιακός έλεγχος: Δεν γνωρίζω αν οφείλεται στην αποχώρηση του Τσιόδρα”

ΕΡ: Με τη φράση ότι “το τουριστικό προϊόν συκοφαντείται”, εννοείτε ότι δεν είναι αυτή η προσδοκία και η εμπειρία που ο τουρίστας περιμένει να ζήσει στην Ελλάδα;

Α.Χ: Κοιτάξτε, τον τουρίστα δεν θα τον πειράξει να υπάρχουν κάποια ήπια μέτρα. Δηλαδή να πάει σε ένα εστιατόριο και να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Όλα αυτά θα τον ευχαριστήσουν, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται.

ΕΡ: Δεν θα τον ευχαριστήσει, όμως, να καταλήξει σε ξενοδοχείο “καραντίνας” θέλετε να πείτε…

Α.Χ: Ακριβώς, ακριβώς. Γι’ αυτό χρειάζονται όλα αυτά να τα προλάβουμε. Εν τω μεταξύ, υπάρχει κι ένα είδος αδιαφάνειας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πόσοι θετικοί τουρίστες εδώ; Πόσοι εκεί; Σε ποιες πτήσεις; Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν συμβάλει στην καλή λειτουργία του τουρισμού, η αδιαφάνεια, δηλαδή, με την οποία προχωρούν τα πράγματα.

ΕΡ: Η αδιαφάνεια που εντοπίζεται;

Α.Χ: Κοιτάξτε θα έπρεπε να υπάρχει κάθε μέρα επιδημιολογικό δελτίο, που να λέει “βρήκαμε τρία κρούσματα στην πτήση τάδε” ή “δύο κρούσματα στην άλλη πτήση, ή δεκαπέντε σ’ αυτήν την πτήση”. Αυτό, το ότι δεν ανακοινώνονται τα κρούσματα τόσο αναλυτικά δεν είναι ευχάριστο. Γιατί κοιτάξτε, τώρα τι γίνεται … Δημιουργείται θόρυβος για κάποιες πτήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχουν έρθει άλλες εκατό πτήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν λοιπόν το παρουσίαζαν, ως εξής: “Σήμερα επί 100 πτήσεων βρήκαμε πρόβλημα σ’ αυτές και σ’ αυτές τις πτήσεις”, είναι αλλιώς. Επικοινωνιακά ηχεί διαφορετικά. Ενώ έτσι βγαίνει προς τα έξω το στοιχείο του πανικού μόνο.

ΕΡ: Αυτό συμβαίνει και σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στην Ξάνθη; Κι εκεί είναι ακόμα θολή η εικόνα σε σχέση με το τι ακριβώς συμβαίνει…

Α.Χ: Ακριβώς! Όλα είναι θολά. Έχει χαθεί για μένα ο επικοινωνιακός έλεγχος, με την έννοια ότι έχει επιλεγεί η μυστικοπάθεια.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι αυτό, ίσως και να οφείλεται και στην αποχώρηση του κ. Τσιόδρα από την επικοινωνία και την ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού;

Α.Χ: Δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά βέβαια ο Τσιόδρας ήταν μια πολύ θετική παρουσία γενικώς. Αν αυτό δεν το συμμαζέψουν, πάντως, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Γιατί κοιτάξτε σας ξαναλέω, άλλο να πεις “σε 100 πτήσεις είχαμε πρόβλημα σε δύο” και άλλο να βγαίνουν μόνο οι δύο, ή μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων. Αυτά δεν είναι τακτικές.

Α. Χατζάκης: “Οι ιδιοκτήτες των μπαρ έχουν τρόπους να περιορίσουν τους απείθαρχους θαμώνες”

ΕΡ: Ήθελα τώρα να σας ρωτήσω για το φαινόμενο με τα “μπαρ” και “πάρτι”. Αυτό το είδος διασκέδασης είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, τη χρήση του αλκοόλ και την απώλεια του ελέγχου. Εσείς οι επιστήμονες, όμως, έχετε τονίσει ότι τα μπαρ λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Υπήρξε περιστατικό με νεαρό από τη Νότια Κορέα, που το επιβεβαιώνει. Μέσα σε ένα βράδυ διέσπειρε τον κορωνοϊό σε δεκάδες θαμώνες σε κλαμπ. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει;

Α.Χ: Κοιτάξτε να σας πω. Στην Κορέα λέτε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό. Εγώ θα μπορούσα να σας αποδείξω ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πήγαν σε μπαρ και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δηλαδή, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει να το βλέπουμε όλο. Σίγουρα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και κυρίως οι αποστάσεις να τηρούνται, θα πρέπει να υπάρχουν οι έλεγχοι και να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο σ’ αυτούς τους χώρους. Αν πάνε, όμως, δύο άτομα μαζί σε ένα μπαρ μπορούν να κάθονται μαζί. Αλλά αυτοί, όμως, θα πρέπει να απέχουν δύο μέτρα από όλους τους άλλους. Δηλαδή υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα.

ΕΡ: Στα νησιά, όμως, με νεαρής ηλικίας άτομα που κάνουν χρήση του αλκοόλ, το οποίο χαλαρώνει τις αντιστάσεις, πως θα γίνει;

Α.Χ: Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών είναι έμπειροι και έχουν προσωπικό. Μπορούν να τους συμμαζεύουν. Όπως συμμαζεύουν αυτούς που έχουν καταναλώσει πολύ αλκοόλ, να συμμαζεύουν κι αυτούς που δεν τηρούν τα μέτρα. Υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν λύσεις, γιατί κοιτάξτε … στο τέλος θα μας μείνουν τα μέτρα και δεν θα έχουμε τουρισμό!