Iatropedia

Αγγλία: «Κόβουν» το τσιγάρο δια παντός σε όλους – Μέτρα και για το ηλεκτρονικό

Πρόταση να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 1 χρόνο το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων

Να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 1 έτος το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων, έως ότου το κάπνισμα καταστεί παράνομο για όλους, πρότεινε ο βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.

Απώτερος στόχος είναι να μην αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα οι σημερινοί έφηβοι και παιδιά, είπε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Αυτή τη στιγμή το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων ή προϊόντων καπνού στη χώρα είναι τα 18 έτη. Με την προτεινόμενη αλλαγή, τα παιδιά και οι έφηβοι που σήμερα έχουν ηλικία έως 14 ετών δεν θα αποκτήσουν ποτέ το δικαίωμα να αγοράσουν τσιγάρα στην Αγγλία.

«Ο κόσμος αρχίζει το κάπνισμα σε μικρή ηλικία. Οι τέσσερις στους πέντε καπνιστές έχουν ήδη αρχίσει το κάπνισμα μέχρι να γίνουν 20 ετών», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Αργότερα, η συντριπτική πλειονότητα προσπαθούν να το κόψουν. Αν μπορέσουμε να τους εμποδίσουμε να αρχίσουν, τότε θα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον τερματισμό της κυριότερης αιτίας αποτρέψιμης νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο».

Η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ποινικοποιεί το κάπνισμα. Οι αλλαγές που προτείνει ισχύουν για τις εκάστοτε ηλικίες που θα ισχύουν. Όχι για όσους σήμερα μπορούν να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα.

Καπνίζει το 13% του πληθυσμού

Ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα από τη δεκαετία των ’70 έως σήμερα. Ωστόσο το 13% του πληθυσμού (σχεδόν 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι) εξακολουθούν να καπνίζουν.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αυξήσει για τελευταία φορά το 2007 το όριο ηλικίας για την πώληση τσιγάρων. Εκείνη τη χρονιά από τα 16 έτη, το όριο ηλικίας πήγε στα 18. Έκτοτε έχει μείνει το ίδιο. Ωστόσο, η αύξησή του είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 30% οι καπνιστές στις ηλικίες 16 και 17 ετών, είπε ο κ. Sunak.

Με τη νέα πρόταση, έως το 2040 κανένας νέος (όλες οι ηλικίες από 35 ετών και κάτω)  δεν θα μπορεί να αγοράσει τσιγάρα. Ανάλογο μέτρο για τις μελλοντικές γενιές εγκρίθηκε πέρυσι στη Νέα Ζηλανδία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Και για το ηλεκτρονικό

Οι ειδικοί στην υγεία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το σχέδιο του πρωθυπουργού να αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων. Αντιθέτως, η βιομηχανία καπνού εξέφρασε την έντονη αντίρρησή της.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για μία γενιά χωρίς τσιγάρο μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη κληρονομιά της. Μπορεί να διορθώσει ένα λάθος που έγινε πριν από έναν αιώνα και το οποίο κατέστησε τα τσιγάρα το μοναδικό προϊόν που πωλείται νόμιμα και σκοτώνει πάνω από τους μισούς ισόβιους χρήστες του» δήλωσε ο Dr. Lion Shahab, καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο University College του Λονδίνου (UCL), ο οποίος διευθύνει την Ερευνητική Ομάδα Καπνίσματος & Αλκοόλ του πανεπιστημίου.

Ο Dr. Sunak είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα εισαγάγει μέτρα για να μειώσει τη διαθεσιμότητα και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή είναι παράνομη η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ηλικίες κάτω των 18 ετών. Ωστόσο το άτμισμα μεταξύ των ανηλίκων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον τα παιδιά που ατμίζουν είναι περισσότερα απ’ όσα καπνίζουν, αναφέρει το Associated Press.

Στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των γεύσεων και των περιγραφών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Θα υπάρξουν επίσης ρυθμίσεις για τις συσκευασίες και την εμφάνισή τους.

Η βιομηχανία καπνού επέκρινε τις προτάσεις. Η Tobacco Manufacturers Association είπε ότι αποτελούν «δυσανάλογη επίθεση» στα δικαιώματα των ενηλίκων. Και εκτίμησε ότι θα τροφοδοτήσουν την μαύρη αγορά.

«Η απαγόρευση νομίμων προϊόντων πάντοτε έχει επικίνδυνες συνέπειες και ανοίγει τον δρόμο σε εγκληματικές ομάδες να πωλήσουν παράνομα προϊόντα», υπογράμμισε.

Φωτογραφία: iStock