Iatropedia

Ανησυχία από κρούσματα μελιταίου πυρετού στην Ηλεία

sheep

Νόσησαν άνθρωποι στη Νέα Φιγαλεία που είχαν επίμονο πυρετό επί αρκετές εβδομάδες.

Ανησυχία επικρατεί στο Δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι κάτοικοι της Νέας Φιγαλείας διαγνώστηκαν με μελιταίο πυρετό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr δύο κάτοικοι της περιοχής παρουσίαζαν για αρκετές ημέρες υψηλό πυρετό και μετέβησαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αντίστοιχα η ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή» της Ηλείας αναφέρει ότι αρρώστησε και ένα ανδρόγυνο.

Οι ασθενείς φέρεται να είχαν σταθερό πυρετό για περίπου τρεις εβδομάδες. Η διάγνωσή τους έγινε το τελευταίο δεκαήμερο. Οι ασθενείς χρειάσθηκαν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και αναρρώνουν. Επιπλέον, σε προληπτικές μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις προχώρησαν και άτομα του περιβάλλοντός τους.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μελιταίος πυρετός (ή βρουκέλλωση) είναι μία λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα ζώα, κυρίως τα παραγωγικά όπως:

Λιγότερο συχνά ο μελιταίος πυρετός μεταδίδεται από άγρια ζώα, όπως αγριόχοιρους, ελάφια ή λαγούς. Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται σταδιακά ή απότομα. Συμπεριλαμβάνουν πυρετό ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται σε ακατάστατα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί. Άλλα συμπτώματα είναι:

Το όλο θέμα που έχει ανακύψει στην Ηλία παρακολουθούν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ηλείας και ο Δήμος Ζαχάρως.

Φωτογραφία: iStock