Ένας 28χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός στον επικίνδυνο ιό MERS στο Άμπου Ντάμπι, αλλά οι Αρχές δεν γνωρίζουν πότε και πως μολύνθηκε, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα, με εμέτους, πόνο στην δεξιά πλευρά του σώματός του και δυσουρία. Στις 13 Ιουνίου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου διασωληνώθηκε. Στις 21 Ιουνίου οι γιατροί τον έλεγξαν και για τον ιό MERS, καθώς η κατάστασή του επιδεινωνόταν συνεχώς. Δύο ημέρες αργότερα βγήκε το αποτέλεσμά του και ήταν θετικό.
Ο ιός MERS προκαλεί το ομώνυμο σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Είναι ένας κορωνοϊός πολύ πιο επικίνδυνος από τον SARS-CoV2 που προκαλεί την παρούσα πανδημία.
Συνήθως μεταδίδεται από την επαφή με αραβικές καμήλες που είναι οι φυσικοί ξενιστές του ή με στενή επαφή με άρρωστο άτομο εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο νεαρός ήρθε σε επαφή με καμήλες, αναφέρει ο βρετανικός Independent.
Επιπλέον, δεν πάσχει από συννοσηρότητες ούτε ήρθε σε επαφή με πάσχοντα από το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα, δε, με τον ΠΟΥ δεν είχε ούτε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού εκτός Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι γιατροί έχουν ήδη ελέγξει 108 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο νεαρός, αλλά δεν έχουν βρει άλλα θετικά περιστατικά. Μη γνωρίζοντας όμως που, πως και πότε μολύνθηκε, αναρωτιούνται αν υπάρχει διασπορά κάπου που δεν γνωρίζουν.
Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη από ιό MERS
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κορωνοϊός MERS απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012.
Η λοίμωξη από αυτόν προκαλεί συνήθως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Πολλοί ασθενείς, αλλά όχι όλοι, εκδηλώνουν και πνευμονία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έχουν επίσης αναφερθεί γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η διάρροια. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών, όπως:
- Το οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)
- Η νεφρική ανεπάρκεια
- Η πολυοργανική ανεπάρκεια
- Οι διαταραχές της πήξης του αίματος
- Η περικαρδίτιδα
Η λοίμωξη έχει επίσης υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που φτάνει στο 35%. Ο ιός MERS φαίνεται πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσο στους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και χρόνιες νόσους.
Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό MERS που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ ανέρχονται σε 2.605. Οι 936 από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναφερθεί συνολικώς 94 περιστατικά και 12 θάνατοι.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για την αντιμετώπιση ή την πρόληψή του.
Φωτογραφία: iStock