Άννα Μαστοράκου για απεργία διαγνωστικών κέντρων: “Έχουν πεθάνει συνάδελφοι, όταν έλαβαν το σημείωμα του clawback”
“Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν δικαίωμα, ούτε στη σύνταξη αλλά ούτε και στον θάνατο, γιατί θα χαθούν περιουσίες και τα χρέη θα καταλογιστούν στα παιδιά τους”, λέει στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.
Ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αλλά και συσκέψεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε κινητοποιήσεις 26,27 και 28 Μαΐου.
Δείτε επίσης: Με κινητοποιήσεις απειλούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια
Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των κέντρων διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), που υπερβαίνει το 35 με 40% των εσόδων τους.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες οικονομικές εκκρεμότητες από τα clawback προηγούμενων ετών (2013-2021), αλλά και τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία -όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου- αποτελούν μια ακόμη αφορμή για το κράτος να περικόψει τα έσοδά τους.
“Έχουμε κάνει πάρα πολλές συσκέψεις, στις οποίες ο Υπουργός πάντα μας ζητούσε χρόνο. Ο χρόνος τέλειωσε. Είναι πολλά χρόνια τώρα, που έχουμε αυτή τη μάστιγα στο κεφάλι μας, το clawback, το οποίο ήρθε ως προσωρινό μέτρο στα χρόνια του μνημονίου, για μία διετία – τριετία μέχρι να αναπτύξει ο ΕΟΠΥΥ ελεγκτικούς μηχανισμούς και έμεινε. Αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ήρθαν ποτέ. Όσες προτάσεις και να έχουμε κάνει για διαγνωστικά πρωτόκολλα, για “κόφτες” στο σύστημα και real time έλεγχο, δεν έχει γίνει τίποτα”, λέει η κα. Μαστοράκου.
Προκαταβολή του clawback ζητά ο ΕΟΠΥΥ
Η νέα απόφαση της κυβέρνηση που ήρθε να ταράξει την αγορά, ήταν ο ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει από τα ιδιωτικά εργαστήρια το clawback του τρέχοντος έτους, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% έως 70%.
“Συν όλους τους καταλογισμούς που έχουμε από το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει το 35 με 40% παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ για το clawback. Και πλέον δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση. Ούτε δικαίωμα στο θάνατο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Έχουν πεθάνει συνάδελφοι από την ταραχή τους όταν είδαν τα σημειώματα του clawback. Άρα δεν είναι απλό το ζήτημα, αλλά πολύ σύνθετο”, λέει η Άννα Μαστοράκου.
Μαστοράκου: Βάλαμε “πλάτη” στην πανδημία
Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για το clawback, καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοζε κοινωνική πολιτική -όπως λένε- στηριζόμενη στην “τσέπη” των διαγνωστικών κέντρων:
“Είναι η κοινωνική πολιτική που μας “φόρτωσε” η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί έβαζε νέες εξετάσεις για τον πληθυσμό, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πόρους του κράτους για την κάλυψή τους. Στη συνέχεια είχαμε και την πανδημία”, τονίζει η ίδια.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες απέφευγαν τα νοσοκομεία και έκαναν τις εξετάσεις τους στα διαγνωστικά κέντρα. Από το υπουργείο Υγείας, δόθηκαν κάποια κονδύλια, όμως, αυτά δεν έφτασαν για να καλύψουν την μεγάλη “μεταφορά” του πληθυσμού από τον δημόσιο, προς τον ιδιωτικό τομέα:
“Αυτό, όμως, ήταν μια πραγματική ανάγκη, δεν ήταν “υπερσυνταγογράφηση”. Και είναι μια ανάγκη που προέκυψε από την πανδημία, Δεν ζητάμε να πληρώνει τις εξετάσεις του ο Έλληνας ασθενής. Αυτό που ζητάμε είναι να μην πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί τις εξετάσεις αυτές!”, λέει η Άννα Μαστοράκου.
Ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο” των προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, όμως, το γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί κονδύλια και ξεχωριστοί “κωδικοί” για τις προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα “Δοξιάδης”, λένε οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εξετάσεις αυτές θα επιβαρύνουν ξανά τη δική τους τσέπη.
Το clawback, όπως λένε, έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργαλείο “καταχρηστικότητας” εναντίον τους.
“Είμαστε στα μισά του έτους. Πάμε πάλι χωρίς κάποιο εργαλείο αναχαίτισης του clawback. Μας είχαν υποσχεθεί real time έλεγχο, δεν τον έχουμε. Μας είχαν υποσχεθεί “προληπτικές εξετάσεις” (σ.σ. πρόγραμμα Δοξιάδη), χωρίς να πληρώσουμε clawback, δεν έγινε. Γιατί είχαμε κι αυτό το παράδοξο, που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα της γης: την πρόληψη -που είναι ανάγκη του πληθυσμού- την πληρώνει ο εργαστηριακός γιατρός. Ζητήσαμε ξεχωριστούς “κωδικούς” με το πρόγραμμα Δοξιάδης, να καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια -κάτι που θα ανακούφιζε και τον προϋπολογισμό- και τίποτα δεν έχει γίνει αυτή τη στιγμή. Ούτε καν ξέρουμε γι’ αυτό το έτος, τι προϋπολογισμό θα δώσει στον ΕΟΠΥΥ για τα Διαγνωστικά Κέντρα. Δηλαδή είμαστε στο σκοτάδι”, σημειώνει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων ζητούν “κούρεμα” των παλαιών χρεών και πλαφόν στο clawback, το οποίο να μην υπερβαίνει το 10%.
“Το clawback πρέπει να έχει ένα πλαφόν. Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να έρχεται και να σου παίρνει ό,τι θέλει από την επιχείρηση. Στην επιχείρηση υπάρχουν σταθερά έξοδα και μάλιστα αυξανόμενα έξοδα και τώρα με τη ΔΕΗ και με τα κόστη που βαραίνουν πλέον την αγορά (αναλώσιμα) και την ακρίβεια. Και έχουμε αστάθμητα έσοδα, αφού αυτή τη στιγμή το κράτος καταλογίζει ποσά χωρίς να υπολογίζει αν είμαστε βιώσιμοι ή όχι. Και μάλιστα από ίδιες πηγές του ΕΟΠΥΥ, είχαν πει ότι με πάνω από 15% παρακράτηση, δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Κι όμως, έχουμε φτάσει 35 με 40% να είναι η παρακράτηση”, σημειώνει η Άννα Μαστοράκου.
Μαστοράκου: Η … πόρσε και το φιατάκι!
Αντίθετοι είναι οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και με τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπονται για τη σύναψη συμβάσεων των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ψηφίζεται τις ημέρες αυτές στη Βουλή.
Οι πάροχοι (ιδιωτικά εργαστήρια) που δεν θα πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια αναφορικά με τα μηχανήματα (παλαιότητα κ.α.) θα υπόκεινται σε ποιοτικό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος.
Δείτε επίσης – ΕΟΠΥΥ: Έρχονται «ποιοτικά κριτήρια» για συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία – Δείτε ποια είναι
Αυτό σημαίνει πως τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, που θα κυμαίνονται από 5% έως 40%. Αντίστοιχη θα είναι και η έκπτωση και στο ποσό της συμμετοχής που θα καταβάλλει ο ασθενής.
“Η ποιότητα δεν είναι συνδεδεμένη πάντα με το μηχάνημα, αλλά και με τον γιατρό, με τη γνώση και το πτυχίο του”, αναφέρει η Άννα Μαστοράκου και τονίζει με έμφαση:
“Πραγματικά, έχουμε μείνει άφωνοι για μια ακόμη φορά με τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται άλλο ένα «κούρεμα», με άλλο πρόσημο. Εμείς θέλουμε να είμαστε ποιοτικοί, όμως, αυτή η ποιότητα θα πρέπει να στηριχθεί και οικονομικά. Δεν μπορεί να στηριχθεί ως “μοχλός εκπτώσεων” σε όσους δεν την έχουν την ποιότητα αυτή. Αν θέλεις να αναβαθμίσεις την ποιότητά σου πρέπει να έχεις και μια οικονομοτεχνική μελέτη ποιότητας. Δηλαδή δεν μπορεί να ζητάει ο υπουργός να έχουμε “Πόρσε” και να πληρώνει για “Φιατάκι”, καταλήγει η ίδια.