Iatropedia

Άννα Μαστοράκου: Ζήτω τα κουπόνια υγείας

Η κ. Άννα Μαστοράκου είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος ΔΣ του ΠΙΣ. Δημοσίευσε λοιπόν ένα άρθρο της στο http://medispin.blogspot.gr με τίτλο "Ζήτω τα κουπόνια Υγείας" και έκανε αίσθηση με τον τρόπο που παρουσίασε την ζοφερή πραγματικότητα την οποία όλοι ζούμε.

Διαβάστε εδώ το κείμενο:

Η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βάλλεται καθημερινά και η περιγραφή της κατάστασης όπως έχει σχεδιαστεί διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία για τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα που συμμετέχει στο δημόσιο υγειονομικό χάρτη και εξυπηρετεί το 90% των ασφαλισμένων, μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί !!

Η συνολική εικόνα όπως διαμορφώνεται με τα τελευταία προτεινόμενα μέτρα, πρέπει να αναλυθούν συνοπτικά ως εξής:

· Σημαντική μείωση του όγκου συνταγογράφησης και ελάττωση του αριθμού των εξετάσεων ανά παραπεμπτικό.

· Σημαντική προτεινόμενη μείωση της τιμής των εργαστηριακών εξετάσεων μέχρι 70% με μεσοσταθμική ελάττωση > 25%.

. Το κόστος προμήθειας αντιδραστηρίων στην Ελλάδα διαμορφώνεται από την πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών που πουλούν με “ακριβές” τιμές τα προϊόντα τους λόγω της επισφαλούς κατάστασης της χώρας και της εφαρμογής των capital controls. Αυτό δημιουργεί συνθήκες εργασίας ιδιωτικού τομέα κάτω του κόστους με απειλή κατά της ποιότητας των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας, που οφείλουν να ακολουθούν πρωτόκολλα ποιοτικού ελέγχου και συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού.

Τα στοιχεία των άλλων χωρών που έδωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην ηγεσία του ΥΥΚΑ δεν επιβεβαιώνονται.

Υποκοστολόγηση τιμών ζητείται διεθνώς σε συνθήκες αύξησης του όγκου συνταγογράφησης. Ο συνδυασμός μείωση όγκου εργασίας και μείωση τιμών, χωρίς εξασφάλιση της ελάττωσης του κόστους, απειλεί ευθέως την ποιότητα υπηρεσιών.

· Μέσω ΕΚΠΥ σχεδιάζεται σημαντική μείωση της ρευστότητας του εργαστηρίου από τη μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου που προτείνεται να συνδεθεί με την ασφαλιστική τιμή. Η συμμετοχή στο 5% για τα ΕΚΑΣ προμηνύει πολιτική απόφαση για γενικότερη μείωση συμμετοχής.

Η ρευστότητα της διαγνωστικής δομής αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο εξασφάλισης της ποιοτικής επεξεργασίας του διαγνωστικού τομέα. Γενόσημα αναλώσιμα αντιδραστήρια κατακλύζουν ήδη την εγχώρια διαγνωστική αγορά.

· Το προτεινόμενο rebate δεν έχει δίκαιη κλιμάκωση και χτυπάει κυρίως τα μεσαία εργαστήρια, χωρίς να εστιάζει στα υπερκέρδη των «μεγάλων», που συνεχίζουν το πάρτι. Εντυπωσιάζει η έλλειψη φραγμού με υψηλό ποσοστό rebate στα εργαστήρια με μεγαλύτερο τζίρο.

· Το clawback παραμένει μέχρι το 2018. Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές.

· Η αναφορά στο ΕΚΠΥ για διενέργεια διαγωνισμών από τον ΕΟΠΥΥ προϋποθέτει την έκδοση εγγυητικής επιστολής, πράγμα το οποίο αποκλείει τα ατομικά εργαστήρια.

· Η συνολική επιστράτευση ΌΛΩΝ των ποιοτικών διαγνωστικών υπηρεσιών, έρχεται μέσω ΕΚΠΥ: «Τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα δεν απαιτούν επιπλέον δαπάνη από τους δικαιούχους του Οργανισμού για τις εξετάσεις αυτές, ούτε για πρόσθετες υπηρεσίες».

· Αδυναμία εφαρμογής ελεγκτικών μηχανισμών που θα ανατρέψουν την επανεισαγωγή του clawback μέσω επιχειρηματικών πρακτικών αύξησης του κύκλου εργασιών με κλειστό κλαμπ υπερσυνταγογράφησης, κάτι που θα μπορούσε να ελεγχθεί πανεύκολα μέσω ελέγχου τριγωνικής συναλλαγής μέσω του χρηματικού φορτίου στο ΑΜΚΑ του ασθενούς.

· Τέλος επιτηδεύματος + φορολογία 29% + προκαταβολή φόρου 100% στα εκδοθέντα (και όχι εισπραχθέντα) τιμολόγια.

Το “τσουνάμι” της υποκοστολόγησης δε σταματάει εδώ

Ενώ υπάρχει Υπουργική απόφαση 2059Β’ 15-09-15 που ορίζει σαφώς το πενιχρό κλειστό προϋπολογισμό για τα διαγνωστικά στα 302 εκατ, από τη μαζική εφαρμογή των μέτρων σχεδιάζεται η αποκοπή και η μεταφορά πόρων από τον κωδικό των ιδιωτικών εργαστηρίων στις δημόσιες δομές !!!!! Και αυτό σε μία εποχή που δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία στις εργαστηριακές ειδικότητες, λόγω του ότι οι νέοι ιατροί έχουν αποχωρήσει από την χώρα !!! απογοητευμένοι από τις άδικες και απαξιωτικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Η πρόληψη και η διάγνωση κυριολεκτικά καταποντίζονται με εξαθλίωση των λειτουργών υγείας που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο διαγνωστικό τομέα.

Οι συνέπειες

Σε πρώτη φάση, μαζικές απολύσεις 5000 περίπου εκπαιδευμένου προσωπικού που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα.

Μαζική χρεοκοπία ατομικών ιατρείων με αξιοπρεπή και αξιόπιστη λειτουργία.

Μείωση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογίας και του ΑΕΠ από την χρεοκοπία των ιδιωτικών διαγνωστικών δομών που παρέχονται από 2500 ιατρεία.

Επιδείνωση της ιατρικής μετανάστευσης.

Η απο-ασφάλιση του πληθυσμού και η εκχώρηση της ΠΦΥ στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο θεωρείται δεδομένη.

Ασυμβίβαστο

Το εξαιρετικά αξιοπερίεργο είναι ότι πρόταση γνωστού επιχειρηματικού ομίλου για εξαγορά όλης της ιδιωτικής ΠΦΥ σε “τιμή ευκαιρίας” με προσφορά υπηρεσιών στο 50% των τιμών ΕΟΠΥΥ, που είχε απορρίψει πρώην Υπουργός Υγείας της “δεξιάς”, επανέρχεται καμουφλαρισμένο ως πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και ως “αριστερό” τρόπαιο κατά της εξάπλωσης των επιχειρηματιών !!

Συνταγή χρεοκοπίας

Μείωση όγκου συνταγογράφησης + μείωση κοστολόγησης + μείωση συμμετοχής ασφαλισμένου + άδικο rebate + σκληρό clawback + φοροκαταιγίδα === χρεοκοπία των τίμιων παρόχων που προσπάθησαν να διαφυλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας και βασιλεία στους απατεώνες των κυκλωμάτων υπερσυνταγογράφησης !!

ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΥΓΕΙΑΣ !!