Άνω – κάτω οι φαρμακοποιοί για την διανομή ακριβών φαρμάκων – Τι λένε οι ασθενείς
Με στόχο τη λιγότερη ταλαιπωρία και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ασθενείς, το Υπουργείο Υγείας θέλει να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Η πολιτική ηγεσία, μάλιστα, επιθυμεί τα ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, να αρχίσουν να διατίθενται από το φαρμακείο της γειτονιάς (και όχι πλέον στις ουρές του ΕΟΠΥΥ), το ταχύτερο δυνατό. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ ταλανίζονται και από εσωτερικές συγκρούσεις.
Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ο υπουργός Υγείας πρότεινε, οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν αυτό το καθήκον χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου. Ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Βασίλης Κικίλιας άσκησε έμμεση πίεση στον κλάδο λέγοντας ότι, ακόμη κι αν οι φαρμακοποιοί αρνηθούν, το μέτρο θα προχωρήσει με την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών, μέσω δικτύου εταιρίας κούριερ.
Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί και σε τι διαφωνούν μεταξύ τους
Κατ’ αρχάς, σύσσωμος ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν θέτει σε αμφισβήτηση ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβή για την υπηρεσία: “Είναι αδιαπραγμάτευτο -όπως λένε οι εκπρόσωποί του- τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες δαπανώνται πόροι, (π.χ. προσωπική εργασία ή απασχόληση προσωπικού και εργατοώρες) χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη οικονομικής αποζημίωσης για τις υπηρεσίες αυτές από το κράτος”.
Στις λεπτομέρειες, όμως, και τον τρόπο διεκδίκησης του αιτήματος, οι φαρμακοποιοί διχάζονται.
Ο μεν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να φανούν διαλλακτικοί για το καλό των ασθενών και να αποδεχθούν την πρόταση να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, όμως, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εμφανίζεται ανυποχώρητος.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς εξηγεί, μιλώντας στο iatropedia.gr, ποια είναι η πρότασή του και τι θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή:
“Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ και για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και μετά να διεκδικήσουμε επιστημονική αμοιβή. Το χρονικό περιθώριο που θα δώσουμε στην κυβέρνηση, θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή. Και δεν μιλάμε βέβαια για όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αλλά μόνο για τα ογκολογικά και για τα χάπια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο Πανελλήνιος δεν είπε ποτέ, ότι μας αρέσει αυτό που μας προτείνεται. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος που υποφέρει πρέπει να βάλουμε μια “πλάτη”. Όμως, πρέπει να έχει ένα χρονικό όριο η “πλάτη” που θα βάλουμε. Παρέχουμε μια υπηρεσία και δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον δωρεάν, αυτό είναι σαφές. Η παραχώρηση έχει την έννοια, να μην πιστέψει ο κόσμος ότι έχουμε χάσει την ανθρώπινη παράμετρο του ζητήματος”, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
“Κατηγορηματικά όχι! Δεν θα μετατρέψουμε τα φαρμακεία σε κούριερ”, είναι η δεύτερη τάση που επικρατεί στον κλάδο των φαρμακοποιών, με κύριο εκφραστή της, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνο Λουράντο.
Όπως τονίζει σε συνομιλία του είχαμε μαζί του, “Είναι αδιαπραγμάτευτη η διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία δωρεάν για το κράτος. Δεν είμαστε κούριερ και δεν μπορούν να δοθούν δωρεάν οι υπηρεσίες μας. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια, σαφέστατα! Η επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού και ο χώρος του φαρμακείου δεν προσφέρεται γι’ αυτό. Εγώ το έχω θέσει, και το 90% του κλάδου είναι μαζί μου. Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς του υπουργείου Υγείας, του στυλ “ή κούριερ ή εσείς”. Οι κούριερ δεν μπορούν να κάνουν διανομή των ακριβών φαρμάκων γιατί δεν έχουν “ψυχρή αλυσίδα”, δηλαδή δεν έχουν ψυγείο στα μηχανάκια για τη ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων που απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης”.
Φαρμακοποιοί – Υπουργείο Υγείας: Τι λένε οι ασθενείς για τις δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ασθενείς μπαίνουν στο επίκεντρο διαφορών τρίτων με το κράτος και αποτελούν “επιχείρημα”, αλλά και “μοχλό πίεσης” εκατέρωθεν, σε διαπραγματεύσεις.
Η θέση των ασθενών και συγκεκριμένα των καρκινοπαθών, είναι σαφής: “Ας τα βρούνε, γιατί την υπηρεσία διάθεσης φαρμάκων στα φαρμακεία την έχουμε ανάγκη”.
Το iatropedia.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Ιατρών και Φίλων Εθελεοντών “Κ.Ε.Φ.Ι”.
Η κα. Ζωή Γραμματόγλου τονίζει ότι το θέμα αυτό “καίει” τους ασθενείς με καρκίνο:
“Είναι πάγιο αίτημά μας και θέλουμε να μπορούμε να παίρνουμε τα φάρμακά μας από το φαρμακοποιό της γειτονιάς μας. Τώρα όσον αφορά στο κόστος, αυτά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Και ας βρει το κράτος και το Υπουργείο Υγείας τον τρόπο. Δεν νομίζω ότι κανένας δουλεύει για την “ψυχή των πεθαμένων”, όλοι κάπου αποβλέπουν. Τώρα από που θα είναι το κέρδος, αν θα είναι από τη Φαρμακοβιομηχανία ή από το Υπουργείο δεν το ξέρω. Οι ασθενείς δεν έχουν λόγο σ’ αυτό. Θέλουμε τα φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς μας, αρκεί να υπάρχει έλεγχος και πολύ φοβάμαι γι’ αυτό, να μην έχουμε πάλι κανένα καινούργιο “πάρτι”, το δήλωσα και πρόσφατα. Έλεγχος γιατί και παλιά έτσι έγινε το “πάρτι”, καταλήγει η κα. Γραμματόγλου.
Η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, παραπέμφθηκε στο δευτεροβάθμιο όργανο του Συλλόγου, δηλαδή τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 στα γραφεία του ΠΦΣ στην Αθήνα. Εκεί οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της Ελλάδας και οι εκλέκτορες, θα κληθούν να δώσουν ή όχι, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να αποφασίσουν επίσης, εάν τελικά υποχωρήσουν, τι θεσμικά ανταλλάγματα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση για την παραχώρησή τους.