Iatropedia

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Η επόμενη μέρα στερεί κι άλλα φάρμακα από τους Έλληνες- ρεπορτάζ

Το ρεπορτάζ του iatropedia οδηγεί σε δυσοίωνα για όλους μας πιθανά σενάρια... Η χθεσινή απόφαση - βόμβα της ελβετικής Roche να ζητήσει την αφαίρεση καινοτόμου φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα από την θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, είναι μόνο το πρώτο βήμα.

γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Ακόμα και η ίδια φαρμακευτική εταιρία, παρά τις απειλές Ξανθού, είναι πιθανό να μην βάλει στην θετική λίστα και δεύτερο καινοτόμο φάρμακό της, αυτήν την φορά για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το σκεύασμα αυτό έχει λάβει τιμή στη χώρα μας αλλά δεν έχει μπει ακόμα στην θετική λίστα. Και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα με το 25% να κρέμεται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, δεν θέλει να το βάλει.

Η Roche εξάλλου δεν είναι η μοναδική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία που αντιμετωπίζει με τον τρόπο αυτό την αναλγησία όσων προωθούν το μέτρο του 25% (σε όλα τα καινοτόμα τα 2 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους στη χώρα ως αντάλλαγμα εισόδου στην θετική λίστα) και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.  Τουλάχιστον άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρίες είναι πιθανό να πράξουν το ίδιο μέχρι το τέλος του έτους…

Το χρονικό της απόσυρσης του φαρμάκου για το μελάνωμα

Το φάρμακό πήρε τιμή στην χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ακόμα δεν είχε τεθεί θέμα για 25% χαράτσι στα καινοτόμα. Σήμερα γύρω στους 40 ασθενείς βρίσκονται ήδη σε θεραπεία με αυτό. Αλλά με την έλευση του 25% που ήρθε να προστεθεί στο rebate και το clawback, χάνει το 50% της τιμής του και πέφτει κάτω από τα αντίστοιχα σκευάσματα του ανταγωνισμού που δεν είναι τόσο καινούργια και δεν πληρώνουν το νέο χαράτσι. Η εταιρία ως εκ τούτου, δεν μπορεί ούτε επιθυμεί πια να το παρέχει με τόσο χαμηλή τιμή στην χώρα μας και ζητεί να υπάρχει μόνο ιδιωτικά!

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από συνομιλίες με την ηγεσία του ΥΥΚΑ όπου η Roche είχε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είναι ο επιμερισμός κινδύνου και να πληρώνεται η εταιρία ανάλογα με το όφελος στους ασθενείς. Παρότι, όπως μαθαίνουμε, το κλίμα ήταν πολύ θετικό στις συζητήσεις αυτές, η ηγεσία αποφάσισε να νομοθετήσει και να εφαρμόσει αναδρομικά το μέτρο φέρνοντας σε αδιέξοδο τις φαρμακευτικές με καινοτόμα φάρμακα.

Και τώρα τι θα γίνει;

Η αντίδραση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ χθες βράδυ ήταν να διαμηνύσει λίγο ως πολύ ότι δεν θα αφήσει την εταιρία να κάνει αυτό που θέλει. Πλην όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομολογία που να απαγορεύει σε μια πολυεθνική να πάρει το φάρμακό της από την θετική λίστα. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον αν δούμε ποιος θα τραβήξει το σχοινί πιο δυνατά και ποιος θα χρειαστεί να υποχωρήσει…

Το δεδομένο είναι όμως ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και το παράδειγμα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας θα ακολουθήσουν και άλλες δυσαρεστημένες με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας.