Άνωθεν πιέσεις… για παράνομη νοσηλεία καρκινοπαθών σε Προνοιακή Μονάδα ΑμεΑ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

  • Γιάννα Σουλάκη
ΑμεΑ Τρικάλων
Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Προνοιακής Μονάδας ΑμεΑ Τρικάλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πιέζονται να παρέχουν νοσηλεία σε ασθενείς με καρκίνο - ακόμα και τελικού σταδίου - κατά παράβαση του Οργανισμού.

Πιέσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο για την περίθαλψη βαρύτατων περιστατικών που δεν είναι Άτομα με Αναπηρία, αλλά καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, δέχονται οι εργαζόμενοι σε Προνοιακή Μονάδα ΑμεΑ Τρικάλων.

«Παρά την αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής των γιατρών και της κοινωνικής υπηρεσίας του Παραρτήματος ΑμεΑ Τρικάλων, το Διοικητικό Συμβούλιο εισάγει στο ‘Ιδρυμα ασθενείς προς περίθαλψη, που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ΑμεΑ«, αναφέρουν στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι.

Υποστηρίζουν δε, ότι το προσωπικό είναι ελάχιστο ούτως ή άλλως, και ότι η τακτική αυτή, εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, που πηγαινοέρχονται στη Λάρισα για χημειοθεραπείες, χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι:

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και βασικότερα νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Το ειδικευμένο προσωπικό, που είναι απαραίτητο για περιστατικά που χρήζουν ειδικής περίθαλψης π.χ. καρκινοπαθείς, δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καν να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και υγρών. Επιπρόσθετα ο εργαστηριακός και ακτινολογικός έλεγχος που κάνουν αυτοί οι ασθενείς σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται εκτός του παραρτήματος με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του Κ.Κ.Π.Π Θεσσαλίας».

Συγκεκριμένα:

  • Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη εξειδικευμένου ιατρού για την επείγουσα αντιμετώπιση των ασθενών
  • Δεν υπάρχει το απαιτούμενο ασθενοφόρο για τις συχνές μετακινήσεις τους.

Εργαζόμενοι Μονάδας ΑμεΑ Τρικάλων: 22 νοσηλευτές για 90 βαριά πάσχοντες

Εικοσιδύο νοσηλευτές για 90 βαριά πάσχοντες, είναι η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού – ασθενών, που αποδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην Προνοιακή Μονάδα ΑμεΑ Τρικάλων, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Ενώ ένας παθολόγος και ένας ψυχίατρος επισκέπτονται τα Παράρτημα μία ημέρα την εβδομάδα και για λίγες ώρες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης.

«Ολοι εμείς οι εργαζόμενοι, κατανοούμε μεν την ανάγκη αυτών των ανθρώπων με τα πλείστα προβλήματα υγείας, που τους ταλαιπωρούν και χωρίς να έχουν συγγενικό περιβάλλον τις περισσότερες φορές, θεωρούμε δε επιτακτική την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε δραστικές ενέργειες για τη δημιουργία δομών ανάλογων και απολύτων κατάλληλων για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων».

Αν και υπήρξαν κατά το παρελθόν συχνές αναφορές στη διοίκηση του Παραρτήματος ΑμεΑ Τρικάλων και στο Κ.Κ.Π.Π Θεσσαλίας για την τήρηση της νομικότητας των εισαγωγών και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τους σε τέτοιες δομές, εν τούτοις οι εργαζόμενοι λένε, ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση μέχρι και σήμερα.

«Αντιθέτως συνεχίζεται η αμείωτη έγκριση εισαγωγών ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και αντίκειται του Οργανισμού», καταλήγουν στην καταγγελία τους.