Τέσσερις πίθηκοι με σπασμωδικές κινήσεις στα μέλη τους –σύνηθες σύμπτωμα του Πάρκινσον- που δυσκολεύονταν να ελέγξουν το σώμα τους, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, 3 μήνες μετά την επέμβαση που υποβλήθηκαν και κατά την οποία οι επιστήμονες εμφύτευσαν στον εγκέφαλο τους ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Σήμερα, 6 μήνες μετά, τα 4 θηλαστικά, μπορούν και πάλι να περπατούν μέσα στο κλουβί τους.
Το εγχείρημα, έγινε στην Ιαπωνία από ομάδα ιατρών του πανεπιστημίου του Κιότο. Ο επικεφαλής δρ Τζουν Τακαχάσι, διευκρίνισε ότι τη στιγμή της εμφύτευσης, το 35% των βλαστοκυττάρων, ήταν νευρώνες ντοπαμίνης και σχεδόν το 1/10 μεταξύ αυτών (των βλαστοκυττάρων), ήταν ακόμη εν ζωή, ένα χρόνο μετά. Προκειμένου να βελτιωθεί η δραστικότητα της θεραπείας, ο καθηγητής πιστεύει ότι το ποσοστό επιβίωσης πρέπει να αυξηθεί 7 φορές περισσότερο δηλαδή να αγγίζει το 70%.
Οι Ιάπωνες ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι σε 3 χρόνια, το 2015 δηλαδή, θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο πείραμα και σε ανθρώπους και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με τον δρ Τακαχάσι, οι επιστήμονες θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των νευρώνων ντοπαμίνης, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός όγκου, μετεγχειρητικά.
Στο πείραμα με τους 4 πίθηκους, η ομάδα του Ιάπωνα επιστήμονα, χρησιμοποίησε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Πλέον οι ερευνητές προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν, στα επόμενα πειράματα, πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που θα τα δημιουργήσουν από την εμφύτευση 4 τύπων γονιδίων, από τα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος.
Πάντως η χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, η οποία θεωρείται ως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος καταπολέμησης ασθενειών και παθήσεων, συναντά αντιδράσεις, ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα πολλές θρησκευτικές οργανώσεις, θεωρούν ότι δεν είναι ηθική η καλλιέργεια των κυττάρων αυτών, ασχέτως του σκοπού.
Η νόσος του Πάρκινσον, είναι μετά το Αλτσχάιμερ, η μεγαλύτερη εκφυλιστική νόσος, ενώ συνιστά από τις πιο συχνές αιτίες κινητικής αναπηρίας, μετά τα εγκεφαλικά επεισόδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τη νόσο του Πάρκινσον στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για το Αλτσχάιμερ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia