Στις ομιλίες τους ο Αρχιεπίσκοπος, οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμαναν την αναγκαιότητα της επαναφοράς της Νομικής Αυτοτέλειας του Νοσοκομείου και της αναβάθμισής του. Το Νοσοκομείο απώλεσε την Νομική Αυτοτέλεια και σήμερα είναι διασυνδεόμενο με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά, με κακό οδικό δίκτυο.
Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά σε Κέντρο Υγείας. Άδειασε από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και Νοσηλευτικό προσωπικό.
Δεν έχουν χρήματα στο ταμείο του Νοσοκομείου να συντηρήσουν και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί 80.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και την πολυπληθέστερη Μεραρχία Στρατού.
ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Δεν διαθέτει κανέναν Ουρολόγο ιατρό καθώς και Οφθαλμίατρο λόγω παραιτήσεων. Ειδικότητες πολύ βασικές επειδή οι κάτοικοι στην πλειονότητα τους είναι υπερήλικες.
Ο χειρουργικός τομέας που εξυπηρετεί ασθενείς ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη με 1850 χειρουργεία το χρόνο κατά μέσο όρο και μάλιστα σοβαρά χειρουργεία όπως αφαιρέσεις όγκων, έχει αδειάσει από χειρουργούς και Αναισθησιολόγους. Υπηρετούν 4 Αναισθησιολόγοι, αλλά στην πραγματικότητα δύο. Ο ένας είναι μετακινημένος στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καλύπτει μόνο τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και η μία λείπει με μακροχρόνια άδεια. Οι δύο εναπομείναντες Αναισθησιολόγοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν 30 ημέρες το μήνα τις εφημερίες του Νοσοκομείου.
Υπηρετούν 3 χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο διευθυντές. Οι εφημερίες καλύπτονται από τους διευθυντές ιατρούς χωρίς όμως να πληρώνονται. Όταν λείπει με άδεια ή ασθένεια κάποιος εκ των τριών το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο. Δεν έχει ογκολόγο ιατρό. Υπάρχει μόνο ένας γιατρός νεφρολόγος στο νοσοκομείο για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 10 κλινών αιμοκάθαρσης και 2 κλινικών περιτοναϊκών πλύσεων.
Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία της Τουρκίας. Τουλάχιστον όσοι δεν αντέχουν οικονομικά να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολη ή σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. Τους οφείλονται 8.000 ρεπό και άδειες. Δεν αντέχουν άλλο
Η Νομική Αυτοτέλεια, η ενίσχυση με γιατρούς και Νοσηλευτές, η επαρκής χρηματοδότηση επιβάλλεται όχι μόνο για λόγω προστασίας της υγείας των πολιτών, αλλά κυρίως για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι να αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε κοντινά Νοσοκομεία της Τουρκίας (Ανδριανούπολη), που για λόγους προσηλυτισμού οι Τούρκοι ετοιμάζουν πακέτα Δωρεάν περίθαλψης.
Το κοντινότερο ελληνικό Νοσοκομείο βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Τρεις ώρες δρόμο από τα απομακρυσμένα χωριά του Έβρου, με δεδομένη την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ (επιχειρούν ένα ή δύο ασθενοφόρα στη βάρδια σε όλη την περιοχή).
Δυστυχώς χάνονται ασθενείς έκτακτα περιστατικά στο δρόμο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στην ομιλία του επισήμανε την αναγκαιότητα επαναφοράς της νομικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου και την ταυτόχρονη αναβάθμισή του, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επαρκή χρηματοδότηση, κυρίως για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, καθότι οι κάτοικοι αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε κοντινά Νοσοκομεία της Τουρκίας.