Iatropedia

Αντιδιαβητικό φάρμακο φαίνεται να καταπολεμά και τον καρκίνο του πνεύμονα

Medical MRI Scan on digital screen

Η μετφορμίνη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που παίρνουν εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο του πνεύμονα, αν οι ασθενείς αυτοί τον έχουν επίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μετφορμίνη φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση των οφελών των φαρμάκων ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των όγκων του πνεύμονα, σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Sai Yendamuri, διευθυντή Θωρακοχειρουργικής στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Υπήρχε ωστόσο μια μεγάλη παγίδα στο νέο εύρημα.

«Η εργασία μας δείχνει ότι η αντικαρκινική δράση της μετφορμίνης είναι ενεργή μόνο στο πλαίσιο της παχυσαρκίας», ανέφερε ο Yendamuri σε δελτίο Τύπου του Roswell.

«Παρατηρήσαμε μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή σε υπέρβαρους ασθενείς που έλαβαν μετφορμίνη και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση», πρόσθετε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the National Cancer Institute.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τους Αμερικανούς. Σχεδόν 235.000 νέες περιπτώσεις της νόσου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε φανεί και στο παρελθόν ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει αντικαρκινικά οφέλη, αλλά οι κλινικές δοκιμές δεν είχαν καταφέρει να το επιβεβαιώσουν.

Ο Yendamuri θεώρησε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το όφελος μπορεί να εμφανίζεται μόνο μεταξύ των παχύσαρκων ασθενών. Σχεδίασε, λοιπόν, τη νέα μελέτη για να ελέγξει αυτή τη θεωρία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 511 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 ή υψηλότερο (πάνω από το όριο του υπέρβαρου/παχυσαρκίας) και 232 ασθενείς με ΔΜΣ μικρότερο από 25, που δεν θεωρούνται υπέρβαροι.

Όλοι είχαν μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), την κυριότερη μορφή της νόσου, και όλοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον πνεύμονα.

Μια δεύτερη ομάδα περιλάμβανε 284 υπέρβαρους και 184 μη υπέρβαρους ασθενείς με NSCLC που έλαβαν έναν τύπο ανοσοθεραπείας που ονομάζεται αναστολέας σημείων ανοσολογικού ελέγχου.

Το κύριο συμπέρασμα;

«Η εργασία μας δείχνει ότι η αντικαρκινική δράση της μετφορμίνης είναι ενεργή μόνο στο πλαίσιο της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Yendamuri. «Παρατηρήσαμε μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή σε υπέρβαρους ασθενείς που έλαβαν μετφορμίνη και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση».

Πώς η μετφορμίνη έχει αντικαρκινική δράση

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια δείχνουν ότι το φάρμακο φαίνεται να αμβλύνει τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τα φάρμακα για τον καρκίνο που επικεντρώνονται στο ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικά, αλλά μόνο σε παχύσαρκα άτομα.

«Εφιστώντας την προσοχή στη δυνατότητα των θεραπευτικών σχημάτων που περιέχουν μετφορμίνη να βελτιώσουν τα κλινικά αποτελέσματα για τους παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε μελλοντικές μελέτες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Joseph Barbi.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας παρέχουν μια λογική για τη δοκιμή συνδυασμών φαρμάκων που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν αποτελεσματικότερα τον καρκίνο του πνεύμονα σε αυτή την αυξανόμενη ομάδα ασθενών», δήλωσε ο Barbi, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ανοσολογίας του Roswell Park.

Οι Barbi και Yendamuri σχεδιάζουν μια κλινική δοκιμή για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της μετφορμίνης για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με υψηλό κίνδυνο για τη νόσο.

«Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια και έχει μακρύ ιστορικό ασφάλειας – και είναι ένα από τα πιο ευρέως προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά φάρμακα κάθε είδους», δήλωσε ο Yendamuri. «Αν μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση του καρκίνου, αυτό είναι πολύ συναρπαστικό».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο προδιαβήτης είναι επικίνδυνος για την καρδιά – Τι μπορεί να προκαλέσει

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τα συμπτώματα, η ανώδυνη επέμβαση με λέιζερ και η ταχύτατη αποθεραπεία

Mac and Cheese ή ζυμαρικά με τυριά στο φούρνο: Πώς μπορείτε να κάνετε το γεύμα σας πιο υγιεινό