Αντιγριπικό εμβόλιο: Άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

  • Γιάννα Σουλάκη
αντιγριπικό
Με τη διπλή απειλή από δύο θανατηφόρους ιούς φέτος -του ιού της γρίπης και του κορονοϊού- ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, καθίσταται φέτος ιδιαίτερα σημαντικός για τον καλύτερο έλεγχο της Δημόσιας Υγείας.

Σήμερα Δευτέρα 27/9 αρχίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και η έναρξη χορήγησής του μετά τις 15 Οκτωβρίου. Με την αφορμή αυτή στις 2:00 το μεσημέρι, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας, για τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσουν τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα, αλλά και τις ειδικές οδηγίες που θα πρέπει να ισχύσουν φέτος σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

Ενδέχεται μάλιστα να ανακοινωθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σταδιακή χορήγηση του εμβολίου με προηγούμενη πρόσκληση ανά ηλικιακή ομάδα και βαθμό επικινδυνότητας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος στους μαθητές.

Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, η πρόεδρος κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη υποχρεωτικότητα διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό Sars-CoV-2, ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων“.

Δείτε επίσης – Προσοχή! Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σε όλα τα παραπάνω και με σκοπό να δοθούν σαφείς διευκρινίσεις θα παρίσταται στο Υπουργείο Υγείας -εκτός από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη– ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και λοιμωξιολόγοι.

Να σημειωθεί ότι παρά την πανδημία του κορονοϊού, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο, ενώ για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση ηλεκτρονικής συνταγής στον φαρμακοποιό. Η συνταγογράφηση ξεκινά σήμερα και το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε όσους έχουν ένδειξη χορήγησης.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις 28 Σεπτεμβρίου

Αντιγριπικός εμβολιασμός: 4.200.000 δόσεις έχει εξασφαλίσει η χώρα μας, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα παραλάβει φέτος επιπλέον 1.200.000 αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με πέρυσι, έτσι συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις. Αν και θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, αρκετοί πολίτες έπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν προκράτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη την Παρασκευή, δεν θα πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πρώτες μέρες που αυτό θα διατεθεί στα φαρμακεία, αλλά όσο το δυνατόν πιο αργά.

Όπως είπε, η έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει εμφανίζεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. «Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολα θα χτίσουμε τοίχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποιες ομάδες θα λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο κατά προτεραιότητα

Όσον αφορά στο ποιοι θα λάβουν φέτος το εμβόλιο κατά προτεραιότητα; Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα στο iatropedia.gr πριν από λίγες μέρες, για να δημιουργήσουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στον ιό της γρίπης, καλό θα ήταν να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αφού προηγουμένως, όμως όπως ανέφερε, καλυφθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς ομάδες.

Η προτεραιότητα -σύμφωνα με τον κ. Σύψα- είναι η εξής:

“Προηγούνται οι υγειονομικοί, δηλαδή εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και όλες οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι πνευμονοπαθείς κ.α. Και μετά είναι και οι εργαζόμενοι στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας κλπ. Μετά από όλους αυτούς, εγώ θα εμβολίαζα και τα υγιή παιδιά, γιατί η γρίπη αντίθετα με τον COVID-19 στα σχολεία πολλαπλασιάζεται, δηλαδή διασπείρεται. Επομένως όσον αφορά στη γρίπη, νομίζω ότι τα παιδιά είναι καλή ιδέα να εμβολιαστούν”.

Δείτε επίσης – Σύψας: Τι θα συμβεί με τη συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού – Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Γιατί να εμβολιαστεί κάποιος φέτος ακόμη κι αν δεν έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν για τη γρίπη

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η γρίπη δεν είναι μια απλή “ίωση”. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλείες, ΜΕΘ, ή ακόμη και στον θάνατο.

Φέτος, όμως, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς αν δημιουργήσουμε “ανοσία αγέλης” θα περιορίσουμε την απειλή από δύο ταυτόχρονες λοιμώξεις. Το εμβόλιο της γρίπης είναι σημαντικό, όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι ενήλικες, πάντως, με υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19. Έτσι, η επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού έχει ως στόχο να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από τον ιό της γρίπης με σκοπό να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες νοσοκομειακής φροντίδας, που πιέζονται, ήδη, από την πανδημία του κορονοϊού.