Iatropedia

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις 28 Σεπτεμβρίου

Απόφαση για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού στη χώρα εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η επίσημη εμβολιαστική περίοδος στη χώρα μας κατά του ιού της γρίπης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με την ίδια εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει:

  «Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου».

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πάνω από 4 εκατ. δόσεις θα γίνουν φέτος στη χώρα

Να σημειωθεί ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος καθίσταται περισσότερο απαραίτητος από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι η ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο επιδημιών αναπνευστικών ιών, της γρίπης και του κορονοϊού, εγκυμονεί κινδύνους.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει για την επάρκεια της χώρας, 1 εκατομ. δόσεις περισσότερες από πέρυσι, δηλαδή συνολικά πάνω από 4 εκατομ. δόσεις.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μιλώντας σχετικά σε συνέντευξή του τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι θα υπάρξει εκ νέου προσδιορισμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, με γνώμονα και την συνύπαρξη του ιού φέτος με τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Επιτροπή Εμβολιασμών με την οποία θα κάνω συνέντευξη Τύπου, μαζί και με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα εξηγήσει και θα τεκμηριώσει επιστημονικά ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός», ανέφερε.

Ωστόσο, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνιστούν να εμβολιαστεί φέτος για τη γρίπη, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και οι υγιείς, για να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό της γρίπης.