Αντικαπνιστικός νόμος: Στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Ο Σύνδεσμος και οι εταιρίες μέλη του εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους, την αμέριστη στήριξή τους, στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, καθώς -όπως τονίζουν- και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας.
«Η προαγωγή της Δημοσίας Υγείας είναι κεντρικός στόχος του Συνδέσμου και στην κατεύθυνση αυτή ήδη από το 2008 έχει ανακηρύξει τα γραφεία του «χώρο μη καπνιζόντων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.
ΣΦΕΕ: Η επίπτωση του καπνίσματος στη χώρα μας σε νούμερα
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να καπνίζει τακτικά, ενώ πολλοί πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα (καρκίνο, καρδιαγγειακά κοκ).
‘Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Εμπεριστατωμένες μελέτες τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχουν καταδείξει τις καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τους ενεργητικούς καπνιστές όσο και για τους παθητικούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2018 διαπιστώθηκαν στη χώρα μας 9.964 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (εκ των οποίων 7.862 άντρες και 2.102 γυναίκες) και πάνω από 8.300 περιστατικά με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου, της στοματικής κοιλότητας κοκ)».
Τα μέλη του ΣΦΕΕ παραθέτουν και σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA*, στην οποία τονίζεται το κάπνισμα ευθύνεται για το μισό σχεδόν ποσοστό θανάτων (48,5%) από 12 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
«Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, καθώς επιβαρύνει περισσότερο τα δημόσια συστήματα υγείας και στερεί σημαντικά την Ελλάδα από εργατικό δυναμικό, απαραίτητο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ως εκ τούτου η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι μια αναγκαία απόφαση, και επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε σχετικά:
«Η ανάδειξη της πρόληψης ως ακλόνητη βάση της ατομικής, αλλά και της Δημοσίας Υγείας αποτελεί βασική συνιστώσα κάθε σύγχρονης και ολοκληρωμένης πολιτικής υγείας στην σημερινή Ευρώπη. Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς τη θεωρούμε ένα μεγάλο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας, ενός νέου «πολιτισμού πρόληψης» στη χώρα μας. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή της Δημοσίας Υγείας, στην οποία συμβάλλει ο ΣΦΕΕ με τις θέσεις, τις πρωτοβουλίες και το όραμά του».
* The Journal of the American Medical Association, https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2301375?resultClick=1)