Αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα ποτέ μαζί!
Ο συνδυασμός της λήψης αντικαταθλιπτικών και αναλγητικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή όχι, αυξάνει τον κίνδυνο ενδοκρανιακής αιμορραγίας εντός 30 ημέρων από την έναρξη της αγωγής. Το πρόβλημα καθίσταται μεγάλο από την στιγμή που η παράλληλη λήψη αντικαταθλιπτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών αναλγητικών δεν είναι σπάνια καθώς το 65% των ενηλίκων με μείζονα κατάθλιψη πάσχει επίσης από χρόνιο πόνο…
Μελετώντας δεδομένα 4.145.226 ατόμων στους οποίους συνταγογραφήθηκαν για πρώτη φορά αντικαταθλιπτικά την περίοδο 2009-2013 και διασταυρώνοντάς τα με στοιχεία νοσοκομειακών αρχείων, Κορεάτες ερευνητές διεπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ενδοκρανιακής αιμορραγίας ήταν μεγαλύτερος για όσους έκαναν χρήση και των δύο τύπων φαρμάκων σε σύγκριση με εκείνους που ελάμβαναν μόνο αντικαταθλιπτική αγωγή. Επίσης, βρέθηκε ότι οι άνδρες ασθενείς που έπαιρναν και τα δυο φάρμακα κινδύνευαν περισσότερο από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση BMJ, η ευκολία με την οποία λαμβάνονται τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα της εν λόγω κατηγορίας οξύνει το πρόβλημα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά δεν λαμβάνονται επί μακρόν, ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι άμεσος. Στους πάσχοντες από κατάθλιψη μπορούν να δοθούν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) αλλά ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες γαστρεντερικής αιμορραγίας –μια παρενέργεια που έχουν και τα ΜΣΑΦ.