Iatropedia

Αντηλιακά σε σπρέι, λοσιόν ή κρέμα: Τα υπέρ και τα κατά

Closeup of adult caucasian woman spraying suntan lotion onto her shoulder. It's sunny summer day and she's sunbathing with a smirk on her face. Blurry sea in background.

Είναι το ίδιο ασφαλή; Κάποιοι δερματολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις...

Αντηλιακά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και μία από αυτές είναι σε σπρέι που πολλοί θεωρούν πολύ πιο βολικά από τα κρεμώδη. Είναι, όμως, το ίδιο ασφαλή; Κάποιοι δερματολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις…

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας, λέει η Δρ Maral Kibarian Skelsey, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown. Το αντηλιακό αποτρέπει τα εγκαύματα από τον ήλιο και προστατεύει το δέρμα από μακροχρόνιες βλάβες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες και κηλίδες από τον ήλιο και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, πολλοί δεν φορούν αντηλιακό αρκετά συχνά. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μόλις το 12% των ανδρών και το 29% των γυναικών στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι φορούσαν πάντα αντηλιακό όταν είχε ήλιο και θα ήταν έξω περισσότερο από μία ώρα.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντηλιακών σε σπρέι και πώς να τα χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά:

Αντηλιακά σε σπρέι: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα αντηλιακά σε σπρέι είναι δημοφιλή επειδή είναι εύχρηστα, τονίζει στους New York Times ο Δρ Jean Charles, δερματολόγος στο Cedar Park του Τέξας.

Ο ψεκασμός διευκολύνει στην κάλυψη μεγάλων επιφανειών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων δυσπρόσιτων σημείων, όπως η πλάτη.

Τα σπρέι τείνουν, επίσης, να είναι πιο ελαφριά, λιγότερο «κολλώδη, λιπαρά και βαριά» και λιγότερο πιθανό να αφήσουν λευκά υπολείμματα, σε σχέση με τα αντηλιακά σε μορφή λοσιόν, λέει ο Δρ David Kim, κοσμητικός δερματολόγος στο Idriss Dermatology στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, τα αντηλιακά σε σπρέι έχουν και κάποιους κινδύνους. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν απλώθηκε παντού ομοιόμορφα. Επιπλέον, όταν έχει αέρα, η εφαρμογή του μπορεί να είναι δυσκολότερη.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το αντηλιακό σε σπρέι δεν είναι τόσο ασφαλές στην εφαρμογή όσο τα αντηλιακά με κρεμώδη υφή με τα οποία έχουμε καλύτερο έλεγχο σε ό,τι αφορά την κάλυψη.

Πολλά δημοφιλή προϊόντα περιέχουν επίσης εύφλεκτα αέρια όπως προπάνιο, βουτάνιο ή ισοβουτάνιο, τα οποία είναι επικίνδυνα για εγκαύματα εάν βρίσκεστε κοντά σε ανοιχτή φλόγα ή αν καπνίζετε την ώρα που ψεκάζεστε με αντηλιακό.

Ορισμένα αντηλιακά σε σπρέι περιέχουν επίσης αλκοόλ, το οποίο μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει το δέρμα, λέει ο Δρ Charles.

Για να είστε σίγουροι ότι είστε προστατευμένοι από τον ήλιο, να ψεκάζετε κοντά στο δέμα σας, χωρίς να παραβλέπετε περιοχές του σώματος, όπως τα πόδια, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χέρια και το τριχωτό της κεφαλής σας, λένε οι ειδικοί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να κάνετε επάλειψη με το αντηλιακό μετά το ψέκασμα. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να μην φτάσει παντού το αντηλιακό.

Μια άλλη επιλογή είναι να ψεκάσετε με αυτό τα χέρια σας και να το απλώσετε στο σώμα.

Στη συνέχεια, εφαρμόστε ξανά, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε αντηλιακό, κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Προσοχή με τα αντηλιακά σε σπρέι να μην τα εισπνεύσετε. Ειδικά στο πρόσωπο, να μην ψεκάζετε ποτέ κατευθείαν με αντηλιακό, αλλά να το απλώνετε πάντα με τα χέρια.

Και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να μην αφήνετε το αντηλιακό στο άμεσο ηλιακό φως, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά του. Αντίθετα, κρατήστε το δοχείο στη σκιά ή τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκηνές από ταινία στο νοσοκομείο Νικαίας: Φύλακες έσωσαν ασθενή που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

FDA: Εξετάζει για πρώτη φορά στην Ιστορία ψυχεδελικό φάρμακο με βάση το ecstasy

Ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το αίσθημα μοναξιάς, ειδικά στους νέους [μελέτη]