Αντιμετωπίστε φυσικά τα τσιμπήματα του καλοκαιριού!
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Έντομα
Τα κουνούπια, οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια και οι αράχνες συχνά κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι και ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους. Η φαγούρα, το πρήξιμο και ο πόνος που προκαλούν τα τσιμπήματα των εντόμων είναι λόγω των ουσιών που αφήνουν πίσω τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ήπια και τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με απομάκρυνση του κεντριού αν υπάρχει, πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και νερό, εφαρμόζοντας τοπικά μία κρέμα για τη φαγούρα, κρύα κομπρέσα για το πρήξιμο, λαμβάνοντας ένα παυσίπονο για τον πόνο και ένα αντιισταμινικό για να μειωθεί η αντίδραση.
Ένας μικρός αριθμός ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με συμπτώματα όπως πρήξιμο του λαιμού και των χειλιών, αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμία, ζάλη, ταχυκαρδία, σύγχυση και σοκ και θα χρειαστούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Tips για να προστατευτείτε
Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και μην αφήνετε στάσιμα νερά στην αυλή του σπιτιού.
Να φοράτε ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια για να μην είστε εκτεθειμένοι.
Διατηρείτε όλους τους χώρους καθαρούς και τα σκουπίδια κλειστά σε κάδους, ώστε να μην υπάρχουν εστίες προσέλκυσης των εντόμων.
Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.
Μείνετε μακριά από σημεία που ελκύουν έντομα, όπως λουλούδια και αποφεύγετε τα αρώματα και τα ρούχα με έντονα χρώματα, γιατί επίσης τα ελκύουν.
Τινάζετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα πριν τα φορέσετε και αποφύγετε την επαφή με αρθρόποδα.
Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων, τότε να έχετε πάντοτε μαζί σας μία ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης επείγουσας χορήγησης.
Τσιμπούρια
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε με τα τσιμπούρια ή αλλιώς κρότωνες, γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο του Lyme. Η νόσος του Lyme είναι μια σοβαρή ασθένεια με τρία στάδια. Στο πρώτο εμφανίζεται ένα κόκκινο εξάνθημα γύρω από το τσίμπημα, το οποίο παρουσιάζεται τις πρώτες τρεις εβδομάδες.
Στο δεύτερο στάδιο παρατηρείται ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη, τοπική λεμφαδενίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει χρόνια νευρολογικά συμπτώματα και αρθρίτιδα.
Tips για να προστατευτείτε
Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή σε δασικές περιοχές, καθώς τα τσιμπούρια ζουν εκεί και γενικά σε μέρη με ψηλό χορτάρι.
Αν χρειαστεί να βρίσκεστε εκεί φοράτε φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια.
Χρησιμοποιήστε κατάλληλα απωθητικά εντόμων πάνω στο δέρμα και στα ρούχα σας.
Κουρεύετε τακτικά το χορτάρι στην αυλή σας.
Αφαιρέστε όλα τα ρούχα σας όταν επιστρέφετε σπίτι και κάντε έναν έλεγχο για τσιμπούρια.
Ελέγχετε το κατοικίδιό σας για ύπαρξη προσκολλημένων τσιμπουριών μια φορά την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αν τύχει και βρείτε ένα τσιμπούρι αφαιρέστε το. Το τσιμπούρι αρχικά παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά αν έχει μπει πιο βαθιά (συνήθως μετά από 1-2 ημέρες ), είναι καλύτερα να αφαιρεθεί από γιατρό, ώστε να αφαιρέσει όλα τα τμήματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη.
Χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι για να πιάστε το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στο δέρμα γίνεται. Μην το πιάσετε από το σώμα του. Τραβήξτε σιγά-σιγά το τσιμπούρι και μην στρέφετε τη λαβίδα, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί αποκόλληση του κεφαλιού από το σώμα. Αφού το αφαιρέσετε καθαρίστε την περιοχή με ένα αντισηπτικό διάλυμα.
Φίδια
Στην Ελλάδα από τα διάφορα είδη φιδιών που υπάρχουν μόνο το δάγκωμα από οχιά είναι δηλητηριώδες και επικίνδυνο. Το δηλητήριό της είναι αρκετά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα και στο αίμα. Από το δάγκωμα της οχιάς δε σημαίνει απαραίτητα ότι εγχύθηκε και δηλητήριο.
Εάν στο σημείο που δάγκωσε η οχιά υπάρχουν δύο μικρές οπές, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως άφησε δηλητήριο. Αν αντί για δύο μικρές οπές δείτε το σχήμα U (το αποτύπωμα μιας σειράς δοντιών), τότε πρόκειται για άλλο είδος φιδιού και όχι για οχιά. Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος, τοπικό πρήξιμο και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.
Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί ναυτία, ίλιγγος και τάση λιποθυμίας. Το δάγκωμα από φίδι πρέπει πάντοτε να θεωρείται επείγουσα κατάσταση και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, έστω και εάν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαγκωμάτων δεν είναι δηλητηριώδη.
Tips για να προστατευτείτε
Αποφυγή των χώρων που μπορεί να κρύβονται φίδια, όπως κάτω από βράχους, σωροί ξύλων ή κορμοί δέντρων, άγρια βλάστηση, δάση ή κοντά σε νερό.
Όταν κινείστε σε τέτοιες περιοχές φοράτε μπότες, χοντρές κάλτσες και παντελόνια.
Τα φίδια απομακρύνονται για να προστατευτούν όταν ακούνε θόρυβο. Έτσι καλό θα ήταν το βάδισμά σας να είναι «βαρύ» και να προκαλείτε δονήσεις στο έδαφος με μία ράβδο ή μαγκούρα.
Εάν δείτε ένα απομακρυνθείτε, γιατί τα φίδια γίνονται επιθετικά για να προστατευτούν.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων
Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!
Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;
Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;
Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!