Iatropedia

Αντιμετωπίστε τον προδιαβήτη εναλλακτικά!

Όλοι γνωρίζουν τι είναι ο διαβήτης και τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία, όπως τύφλωση, εγκεφαλικό και έμφραγμα. Ωστόσο η πλειοψηφία αγνοεί παντελώς τι είναι ο προδιαβήτης και πόσο σημαντικό είναι για την πρόληψη της νόσου η έγκαιρη διάγνωση. Τι είναι ο προδιαβήτης; Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί; Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούνται για τους πάσχοντες; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πριν εμφανιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σχεδόν πάντα έχει προηγηθεί μία περίοδος, όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ο διαβήτης. Η περίοδος αυτή ονομάζεται προδιαβήτης.

Ένα άτομο που έχει προδιαβήτη δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα εμφανίσει και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια της ζωής του, αλλά σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες.

Έτσι είναι σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο δηλαδή, έμφραγμα και εγκεφαλικό, οπότε είναι σημαντικό ο προδιαβήτης να διαγιγνώσκεται έγκαιρα και να γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι ο προδιαβήτης μπορεί να είναι μια ευκαιρία για βελτίωση της υγείας, γιατί η εξέλιξή του σε διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει.

Με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως κατανάλωση υγιεινών τροφών, τακτική σωματική δραστηριότητα και διατήρηση υγιούς βάρους μπορείτε να επαναφέρετε στο κανονικό τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο προδιαβήτης δεν έχει ειδικά συμπτώματα, οπότε κάποιος μπορεί να έχει χωρίς να το γνωρίζει και συνήθως διαγιγνώσκεται όταν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη διαβήτη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από το American Diabetes Association η διάγνωση του προδιαβήτη γίνεται από τη γλυκόζη νηστείας, τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) ή τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Όταν η τιμή της γλυκόζης είναι μεταξύ 100-125 mg/dl μετά από 8 ώρες νηστείας, ή 140-199 mg/dl στις 2 ώρες στη καμπύλη σακχάρου ή όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι 5.7-6.4% τότε μιλάμε για προδιαβήτη.

Βέβαια υπάρχουν απόψεις ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θέτοντας τα κατώτερα όρια του προδιαβήτη σε τόσο χαμηλές τιμές (100 mg/dl γλυκόζη νηστείας και 5.7 % γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) σχεδόν διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων με προδιαβήτη και έτσι δημιουργούνται δυσβάσταχτα βάρη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως κατώτερο όριο το 110 για τη γλυκόζη νηστείας.

Οι απόψεις των αρμόδιων οργανισμών και ειδικών συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό σημείο:

Η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό βάρος σώματος και η άσκηση παραμένουν οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!