Iatropedia

Αντιμέτωπος με την πείνα 1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο

Hungry. Poor old man's hands an empty bowl. Selective focus. Poverty in retirement. Alms

Περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πείνα πέρυσι, μην έχοντας πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα

Περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πείνα πέρυσι, μην έχοντας πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στον κόσμο (SOFI). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως και 1 στους 5 στην Αφρική.

Η έκθεση SOFI εκπονήθηκε από 5 εξειδικευμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και διαπίστωσε ότι ο κόσμος υστερεί στην επίτευξη του δεύτερου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που είναι η εξάλειψη της πείνας έως το 2030. Πράγματι, τα επίπεδα υποσιτισμού είναι πλέον συγκρίσιμα με εκείνα της περιόδου 2008-2009.

Τα επίπεδα πείνας έχουν αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια, με 713 έως 757 εκατομμύρια ανθρώπους να υποσιτίζονται το 2023 και περίπου 152 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να υποσιτίζονται σε σύγκριση με το 2019.

«Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε ό,τι αφορά τη μείωση της στασιμότητας της ανάπτυξης και τη βελτίωση της κατάστασης στο θέμα του αποκλειστικού θηλασμού δείχνει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ανυπέρβλητες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως κίνητρο για να ανακουφίσουμε τα δεινά που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από την πείνα, την επισιτιστική ανασφάλεια, την ανθυγιεινή διατροφή και τον υποσιτισμό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κώδωνα κινδύνου για βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα κρούουν οι επιστήμονες

Προειδοποίηση ΕΟΦ: «Διατροφικό συμπλήρωμα» περιέχει ισχυρές φαρμακευτικές ουσίες

Ηπατίτιδα C: Πώς μολύνονται τα παιδιά και τι κινδύνους διατρέχουν