Iatropedia

Αντιβιοτικά με το …τσουβάλι για τους Έλληνες! Πως γίναμε ανθεκτικοί στα μικρόβια

Κάθε σπίτι στην Ελλάδα έχει και ένα μικρό φαρμακείο για …ώρα ανάγκης. Όταν όμως το σπιτικό φαρμακείο περιλαμβάνει και αντιβιοτικά, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Ίσως γι αυτό οι Έλληνες να είναι και πρώτοι στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών το οποίο όμως σημαίνει ότι είναι και ανθεκτικοί στα μικρόβια. Δείτε τι καταναλώνουμε σε αντιβιοτικά φάρμακα και μάλιστα χωρίς ιατρική συνταγή.

Περισσότεροι από 25 χιλιάδες Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των μικροβιακών λοιμώξεων για τις οποίες ευθύνονται πολυανθεκτικά παθογόνα μικρόβια. Το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί είναι: «Μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο για να παραμείνουν χρήσιμα όταν πραγματικά θα τα χρειαστείτε».

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα καθώς και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη.

Και το ζήτημα είναι ότι παίρνουμε τα συγκεκριμένα χάπια με το …τσουβάλι επειδή υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (>80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε για τρία έτη (2007-2009-2010) και έδειξε ότι για το 2010 το 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους δέκα ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις δέκα περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.

Η Ευρωπαϊκή ημέρα για την ευαισθητοποίηση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών θα πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών, την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες γιατί οι λύσεις που προτείνονται είναι απλές και εφικτές, τονίζουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.