Iatropedia

Άντρας έκοψε το πέος του αφού έφαγε παραισθησιογόνα μανιτάρια

Psychedelic Magic Mushrooms on a lightbox with a pill bottle an eye loupe.

Πώς λειτουργεί η παραισθησιογόνος ουσία ψιλοκυβίνη που υπήρχε στα μανιτάρια

Σύμφωνα με αναφορά που γίνεται στο περιοδικό Mega Journal of Surgery, ένας Αυστριακός ακρωτηρίασε το πέος του με τσεκούρι αφού κατανάλωσε μεγάλη δόση μανιταριών που περιείχαν την ψυχοδραστική ένωση ψιλοκυβίνη (αυτά που πολλές φορές ονομάζουμε «μαγικά μανιτάρια») και έβαλε τα κομμάτια του σε ένα βάζο με χώμα και βρώμικο χιόνι.

Μετά το ακραίο αυτό περιστατικό, οι γιατροί κατάφεραν ως επί το πλείστον να επανασυνδέσουν το πέος του και να είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργικός. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πώς επηρεάζει η ψιλοκυβίνη τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ψιλοκυβίνη είναι μια φυσική ψυχεδελική ένωση που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια.

Μόλις καταναλωθεί, το σώμα τη μετατρέπει σε ψιλοκίνη, μια χημική ουσία με ψυχοδραστικές ιδιότητες που μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, μεταβάλλοντας την αντίληψη του ατόμου για τον κόσμο και τη συναισθηματική του κατάσταση. Αν και χρησιμοποιείται συχνά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η ψιλοκυβίνη έχει γίνει δημοφιλές αντικείμενο στην ιατρική έρευνα ως πιθανή θεραπεία για ψυχικές παθήσεις, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), με 20 μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry διαπίστωσε ότι το φάρμακο έδειξε πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη θετική διάθεση και ανακουφίζοντας από τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, ενώ άλλη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις κατέγραψε πώς η ψιλοκυβίνη μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των ανθρώπων για τον χώρο και τον χρόνο, καθιστώντας τους πιο ανοιχτούς και ευέλικτους.

Ωστόσο, αν δεν είναι ελεγχόμενες οι συνθήκες, η ψιλοκυβίνη μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη – ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας που προκαλούν ψύχωση.

Ψυχιατρικά θέματα και κατάχρηση αλκοόλ

Στην αναφορά, που συντάχθηκε από το τμήμα Ακαδημαϊκής Διδασκαλίας του νοσοκομείου Feldkirch στην Αυστρία, περιγράφεται λεπτομερώς πώς ο άνδρας, 37 ετών, ο οποίος είχε ιστορικό κατάθλιψης και περιστασιακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, έφαγε τέσσερα ή πέντε αποξηραμένα μαγικά μανιτάρια ενώ βρισκόταν μόνος του στο εξοχικό του.

Μόλις άρχισε η επήρεια των μανιταριών, ο άνδρας έκοψε το πέος του σε τέσσερα κομμάτια με ένα τσεκούρι.

Σε σύγχυση και μέσα στα αίματα, προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια μέχρι που τον βρήκε ένας περαστικός και τον πήγε σε ένα κοντινό χωριό όπου έφτασε ασθενοφόρο – περίπου πέντε ώρες μετά το περιστατικό.

Ο άνδρας δεν είχε καμία σαφή ανάμνηση του συμβάντος.

Έχοντας χάσει σημαντική ποσότητα αίματος και σε κρίσιμη κατάσταση, ο ασθενής εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν ένα τμήμα από το πέος του.

Η χειρουργική επέμβαση ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής, με τον ασθενή τέσσερις μήνες μετά να έχει «καλή ροή ούρων και στύση».

Ο άνδρας τέθηκε επίσης υπό εντατική ψυχιατρική φροντίδα και του χορηγήθηκαν φάρμακα, αφού συνέχιζε να εμφανίζει ψυχωτικά συμπτώματα και θρησκευτικές ψευδαισθήσεις.

Όπως αναφέρει το Open Journal of Urology, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αυτοακρωτηριασμού που προκαλείται από ψιλοκυβίνη ή σύνδρομο Klingsor, μια σπάνια κατάσταση που περιλαμβάνει αυτοπροκλητό ακρωτηριασμό του πέους, που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ηλικιωμένοι που πέφτουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, διαπιστώνει νέα έρευνα

Φάρμακα αδυνατίσματος: 6+1 λάθη που μπορεί να κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς