Άντρες VS Γυναικών: Ποιοι κρατούν τα «πόστα» στην Ιατρική;
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελένη Λινού, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, δημοσίευσαν την μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «’Αφθονα μουστάκια αλλά όχι αρκετές γυναίκες» στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του βρετανικού ιατρικού περιοδικού «British Medical Journal» (BMJ). Συνολικά μελετήθηκαν 1.018 επικεφαλής ιατρικών τμημάτων. Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 13% των επικεφαλής τμημάτων των ιατρικών σχολών στα 50 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ οι άνδρες με μουστάκι το 19% (οι υπόλοιποι δεν έχουν μουστάκι!). Η αναλογία των γυναικών ως επικεφαλής τημάτων ιατρικών σχολών ποικίλει από μηδέν έως 26%.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους θέλει να «σηκώσει» δημοσίως το ζήτημα της συγκεκριμένης ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ώστε η κατάσταση να διορθωθεί και οι ιατρικές σχολές να πάψουν να είναι τόσο ανδροκρατούμενες στην κορυφή τους. Οι γυναίκες επικεφαλής ξεπερνούν το 20% μόνο σε πεντε ιατρικές ειδικότητες (από τις 19 συνολικά): γυναικολογία-μαιευτική (36%), παιδιατρική (31%), δερματολογία (23%), οικογενειακή ιατρική (21%) και επείγουσα ιατρική (21%).
Οι ερευνητές δημιούργησαν και ένα «δείκτη μουστακιού», που μετρά την αναλογία των γυναικών έναντι των μυστακοφόρων ανδρών. Σε μερικά πανεπιστήμια, όπως της Καλιφόρνια, ο δείκτης είναι καλός για τις γυναίκες (πάνω από 4, δηλαδή τέσσερις γυναίκες επικεφαλής για κάθε μυστακοφόρο άνδρα επικεφαλής), αλλά σε άλλες ιατρικές σχολές, όπως του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο δείκτης είναι μόλις 0,17.
Παρεπιπτόντως, τα περισσότερα μουστάκια «φοριούνται» στην ειδικότητα της ψυχιατρικής (το 31% των επικεφαλής ψυχιατρικών τμημάτων) και στην παθολογία (30%), ενώ σε άλλες «ανδρικές» ειδικότητες όπως η χειρουργική, τα μουστάκια δεν συνηθίζονται στους γιατρούς. Στις ΗΠΑ σχεδόν το 50% των φοιτητών ιατρικών σχολών είναι γυναίκες, αλλά μόνο το 21% των καθηγητών είναι γυναίκες.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ