Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών» η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.).
Ενώ η ασθένειά τους απαιτεί τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για παρακολούθηση της πορείας της νόσου, το 20,5% δήλωσε ότι πηγαίνει στο γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο, το 38,6% ότι πηγαίνει μια φορά το τρίμηνο και μόλις το 24,3% παρακολουθείται σε μηναία βάση.
Σε ό,τι αφορά τον γιατρό που επιλέγουν, είναι απαραίτητα σε δημόσιο νοσοκομείο για το 59,9% όσων ερωτήθηκαν, είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ στο 14,7% και μόλις το 19,8% πηγαίνει σε μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη.
Φτάνοντας στο θέμα της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο, το 50,7% δηλώνει ότι είναι προβληματική επειδή αργούν να του κλείσουν ραντεβού ενώ ένα άλλο 43,6% δήλωσε ότι αδυνατεί να πληρώσει ιδιώτη και το 28% έχει προβλήματα στην μετακίνηση.
Σοκαριστικό είναι τέλος ότι οι ερωτηθέντες ασθενείς όταν απαντούν αν άργησαν να ξεκινήσουν θεραπεία μετά την διάγνωση κι αν υπήρξαν συνέπειες από αυτήν, απαντούν σε ποσοστό 96,3% ότι επιδεινώθηκε η υγεία του από την καθυστέρηση και το 3,7% δηλώνει ότι χρειάστηκε ακόμα και νοσηλεία εξαιτίας της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα
Έλυσε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ο κ. Γρηγοράκος