Στην πολύωρη σύσκεψη των υγειονομικών αρχών που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/1) και συγκεκριμένα των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπό τον πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εντείνουν τα μέτρα και τους ελέγχους στις Πύλες εισόδου της χώρας για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει εκδοθεί, ήδη ενημερωτικό υλικό και οδηγίες που θα μοιράζεται στους ταξιδιώτες και στα νοσοκομεία της χώρας μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Ο νεος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».
Στη σύσκεψη, έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.
«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των ειδικών του ΕΟΔΥ.
Δεν υπάρχει απευθείας πτήση
Η αυξημένη επαγρύπνηση αφορά τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα μεταφέρονται στη χώρα μας με πτήσεις τράνζιτ, καθώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τις χώρες στις οποίες έχουν εμφνιστεί κρούσματα του κοροναϊού.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος,
αναφέρει:
“Το καλό είναι ότι δεν έχουμε απευθείας πτήση, οπότε αυτό είναι μια κάποια ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιστατικό μέσω connection flight”
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Αυτή τη στιγμή, το Λονδίνο στην Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απευθείας πτήσεις κι έχουν πάρει κάποια έξτρα μέτρα στις Πύλες. Εμείς πρέπει να έχουμε κάποια επαγρύπνηση, ώστε να αναγνωριστεί και να απομονωθεί γρήγορα ένα περιστατικό που έρχεται από αυτές τις περιοχές, με έμμεση πτήση, όχι κατευθείαν. Δεν έχουμε κατ’ ευθείαν πτήσεις στα αεροδρόμια τα δικά μας”, καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.
Δείτε επίσης: Μυστηριώδης πνευμονία στην Κίνα εγείρει φόβους για πανδημία – Τι πρέπει να ξέρετε
Τσιόδρας: “Κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά όχι εύκολα – Ψυχραιμία”
“Ψυχραιμία” συστήνει ο καθηγητής κ. Τσιόδρας. Μιλώντας στο iatropedia.gr, παραδέχεται ότι και στη χώρα μας οι επιστήμονες ανησυχούν, όσο παρακολουθούν τις παγκόσμιες εξελίξεις:
“Υπάρχει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το παρακολουθούμε κι εμείς έχουμε συνεδριάσει αρκετές φορές από την περασμένη εβδομάδα. Έχουμε στείλει και οδηγίες. Θεωρώ ότι πρέπει με ψυχραιμία να το δούμε κι ότι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι κάτι καταστροφικό».
Σε ότι αφορά στην μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κ. Τσιόδρας υποστηρίζει ότι συμβαίνει μεν, αλλά όχι εύκολα:
“Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η μετάδοση, όμως. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εξετέθησαν, πάνω από 400 γιατροί και δεν κόλλησαν τον ιό. Οπότε αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό. Μεταδίδεται δύσκολα”.
Δείτε επίσης: Ο νέος κοροναϊός της Κίνας μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανακοίνωσαν οι Αρχές
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΕΟΔΥ
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:
- Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
- Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:
- Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
- Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
- Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
- Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.