Απεργία υγειονομικών: Στους δρόμους γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, αύριο Πέμπτη 20/10
Αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και λόγω «μισθών πείνας» καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, οι οποίοι αύριο θα βρεθούνε στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μόνιμες προσλήψεις και καλύτερες αμοιβές.
Την απεργία εξήγγειλαν, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ τη στηρίζουν: η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.).
«Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ. Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας καθότι ο ιδιωτικός δεν έβαλε «πλάτη» έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΟΔΗΝ).
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. «Με την ακρίβεια στα ύψη», όπως λένε.
Οι διαχρονικές ελλείψεις στο ΕΣΥ
Επίσης, το ίδιο το ΕΣΥ ταλανίζεται από ελλείψεις και πάσης φύσεως παθογένειες με αποτέλεσμα την ελλιπή εξυπηρέτηση των ασθενών.
«Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Επίσης, με την έκδοση του καθηκοντολογίου, 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα -σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους- αδρανοποιούνται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. «Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων», λένε.
Σημειώνουν παράλληλα πως την 1η Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που κρατά μακριά από το ΕΣΥ 7.000 Υγειονομικούς κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος.
Ενώ την ίδια στιγμή, πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
Συμβασιούχοι και ελλείψεις προσωπικού
Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τα Νοσοκομεία πως θα λειτουργούν εάν απολυθούν, λένε οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.
«Θα πρέπει να αναληφθεί σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που επικαλούνται προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Περίπου 100 εργαζόμενοι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας απολύθηκαν από τις προνοιακές μονάδες μετά από 8 χρόνια δουλειάς με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση», λένε.
6.000 συνάδελφοι που εργάζονται με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση σταδιακά απολύονται.
«Η κυβέρνηση δεν δίνει την δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα Νοσοκομεία τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Μεθοδεύεται η σταδιακή διολίσθηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους», καταλήγουν οι υγειονομικοί.
ΕΙΝΑΠ: «Αυτές είναι οι διεκδικήσεις μας»
Η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε πως συμμετέχει στην Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν το παρόν.
Διεκδικούν:
- Μισθολόγιο: Άμεση επαναφορά στα επίπεδα του 2012.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Μονιμοποίηση επικουρικών.
- Εκπαίδευση των νέων γιατρών.
- Χρηματοδότηση νοσοκομείων.
- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.