Απεργούν οι τραυματιοφορείς την Πέμπτη 23/1 σε όλη την Ελλάδα – Έχουμε μείνει «τρεις κι ο κούκος!»

  • Γιάννα Σουλάκη
τραυματιοφορείς
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, χειρουργείων και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. Πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί ο κλάδος την Πέμπτη 23/1 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό των περισσότερων νοσοκομείων, κενό είναι το 60% των οργανικών θέσεων σε τραυματιοφορείς. Στο Θριάσιο νοσοκομείο, συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν  ότι εργάζονται μόνο 30 μόνιμοι τραυματιοφορείς – ΙΔΑΧ και 10 επικουρικοί τραυματιοφορείς, ενώ υπάρχουν 46 κενές οργανικές θέσεις και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις», αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου.

Τραυματιοφορείς: Υποφέρουν από burnout και ασθένειες

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των τραυματιοφορέων, καταγγέλλουν οι συνάδελφοί τους και συμπληρώνουν:

«Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα – ούτε για την αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία».

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ:

  • Στις 5.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2000.
  • Δεν αποψιλώνεται ο κλάδος μόνο από συνταξιοδοτήσεις (200) αλλά και από μετατάξεις που έγιναν προεκλογικά σωρηδόν 526 Τραυματιοφορέων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να αντικατασταθούν με προσλήψεις νέων.
  • Σε μεγάλα Νοσοκομεία που δέχονται πάνω από 1000 ασθενείς σε κάθε εφημερία κάνουν βάρδια 2 – 3 Τραυματιοφορείς για τακτικά, έκτακτα περιστατικά και νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Σε συνδυασμό οι ελλείψεις με το χαλασμένο εξοπλισμό (καρότσια, φορεία) την έλλειψη ασθενοφόρων για τις εσωτερικές διακομιδές έχουν φέρει τους Τραυματιοφορείς και τους ασθενείς σε απόγνωση. Πολλές φορές το έργο των Τραυματιοφορέων το επωμίζονται οι συνοδοί των ασθενών.
  • Έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ αργούν να παραληφθούν και να εξυπηρετηθούν από Τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στις κλινικές και καθυστερούν τα εξιτήρια.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αναμένεται και επιδείνωση του προβλήματος, καθώς επίκειται και η απόλυση επικουρικών εργαζομένων εξαιτίας της απόρριψης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του αιτήματος για μονιμοποίηση τους, όπως αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου του Θριάσιου:

«Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία».

Τι ζητούν οι τραυματιοφορείς

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις .

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

«Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης. Σε αυτό τον δρόμο, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε μαζί», όπως αναφέρουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι τραυματιοφορείς προκήρυξαν 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη 23/1 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, στις 12:00.