Απεβίωσε ο κορυφαίος καθηγητής Χειρουργικής Βασίλης Γολεμάτης

  • Ρούλα Τσουλέα
Γολεμάτης
Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος του ΚΕΣΥ και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος καθηγητής Χειρουργικής Βασίλης Γολεμάτης, ένας εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής Χειρουργικής. Ήταν ο πρώτος στη χώρα μας που χειρούργησε λαπαροσκοπικά και ο πρώτος που χειρούργησε σε πανεπιστημιακή κλινική  οροθετικούς ασθενείς, σε μια περίοδο όπου ο φόβος για το AIDS ήταν έντονος.

Με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις, εξ άλλου,  συνέβαλλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας. Επιπλέον, επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός η Μονάδα Ασθενών με AIDS.

Ο Βασίλης Γολεμάτης γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1955. Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ενώ την περίοδο 1960-1961 μετεκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξελέγη υφηγητής Χειρουργικής. Αργότερα έγινε έκτακτος καθηγητής στην Α’  Χειρουργική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Το 1981 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής της Α’  Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Το 1989 ο Βασίλης Γολεμάτης εξελέγη κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή.

Στη σπουδαία σταδιοδρομία του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2002-2004), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, του ΔΣ του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (1994-2000) και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών. Υπήρξε επίσης πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Metropolitan General, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του έως τα 92 του χρόνια.

Διεθνείς θέσεις

Ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής Χειρουργικής στον διεθνή χώρο. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του πορείας, ο Βασίλης Γολεμάτης συνεργάστηκε με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες Έλληνες φοιτητές και νέους ιατρούς να θητεύσουν εκεί. Συνέγραψε επίσης σειρά από σημαντικά συγγράμματα.

Ο Βασίλης Γολεμάτης ήταν επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, καθώς και της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας. Ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά στους ασθενείς. Ένας μεγάλος Έλληνας ιατρός που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη. Οι εκατοντάδες μαθητές του, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και του κόσμου, είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά του.

Πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Ιπποκράτειο, το νοσοκομείο το οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια.

Ο εκλιπών αφήνει πίσω του την σύζυγο του Νίκη -επίσης ιατρό- τις 3 κόρες τους, τους γαμπρούς του και τα 4 εγγόνια του.