Απίστευτο: Η χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχουν οι περισσότεροι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • Iatropedia newsroom
αθλήτρια
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την υγεία των αθλητών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπλήσσοντας με τα επιτεύγματά τους τον πλανήτη, αποκαλύπτει μελέτη

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την υγεία των αθλητών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπλήσσοντας με τα επιτεύγματά τους τον πλανήτη, αποκαλύπτει μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports: Ένα 15% με 20% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες έχουν άσθμα!

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι έως και το 80% των αθλητών που ασχολούνται με αγωνίσματα αντοχής επηρεάζονται από βρογχοσυστολή λόγω άσκησης (EIB), η οποία είναι γνωστή και ως προκαλούμενο από την άσκηση άσθμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος που μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος όταν είναι ακραίο.

Το 2019, υπήρξαν παγκοσμίως 455.000 θάνατοι που συνδέονται με την πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Γιατί τόσοι πολλοί Ολυμπιονίκες έχουν άσθμα;

Η άσκηση υψηλής αντοχής προκαλεί συμπτώματα σε εννέα στα 10 άτομα με άσθμα, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Asthma + Lung UK. Μπορεί επίσης να έχει παρόμοια επίδραση σε όσους δεν έχουν προδιαγνωσμένο άσθμα.

«Εάν κάνετε πρωταθλητισμό, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσετε μια πάθηση που σχετίζεται με το άσθμα από ό,τι αν ανήκατε απλά στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε στο Euronews Health ο John Dickinson, καθηγητής Επιστημών Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Η βρογχοσυστολή λόγω άσκησης (EIB) ή το προκαλούμενο από την άσκηση άσθμα είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά σε κρύες και ξηρές συνθήκες.

«Όταν ασκούμαστε, οι ρυθμοί αερισμού μας αυξάνονται, επομένως αναπνέουμε περισσότερο αέρα. Και μία μεγάλη ποσότητα από αυτόν τον αέρα περνάει μέσα από το στόμα μας. Έτσι, μέχρι να εισέλθει στους πνεύμονές μας, είναι αρκετά ξηρός και δεν έχει φιλτραριστεί ούτε ζεσταθεί», εξήγησε.

«Στους αεραγωγούς των αθλητών που έχουν άσθμα που προκαλείται από την άσκηση, οι αεραγωγοί αφυδατώνονται επειδή πρέπει να υγράνουν τον αέρα που μόλις εισέπνευσαν. Αυτό προκαλεί ένα είδος φλεγμονώδους απόκρισης. Και τότε εμφανίζεται αυτή η μυϊκή συστολή γύρω από τον αεραγωγό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή είναι πιο πιθανό να επηρεάσει αθλητές αντοχής που αθλούνται και αγωνίζονται σε κρύο αέρα, όπως οι σκιέρ, οι ποδηλάτες και οι δρομείς.

Και οι αθλητές της κολύμβησης, όμως, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος σε σύγκριση με τους αθλητές άλλων θαλάσσιων σπορ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στα υποπροϊόντα χλωρίου στην επιφάνεια της πισίνας, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες.

Πολλοί αθλητές, όμως, έχουν πετύχει απίστευτα πράγματα παρά το γεγονός ότι έχουν άσθμα.

Η Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων Paula Radcliffe, η οποία διαγνώστηκε με βρογχόσπασμο λόγω άσκησης (EIB) ως έφηβη, κατείχε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γυναικών στον Μαραθώνιο για 16 χρόνια, ενώ η Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου και πάσχουσα από άσθμα Jackie Joyner-Kersee κέρδισε έξι Ολυμπιακά μετάλλια (τρία από τα οποία ήταν χρυσά) κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες μεταξύ παιδιών 8-12 ετών στις ΗΠΑ

Αντιβιοτικά: 133.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη λόγω της μικροβιακής αντοχής

Πώς μπορεί να μας αρρωστήσει το κλιματιστικό τη νύχτα – Τι συνέβη σε 24χρονη στις διακοπές της