Οι επιστήμονες κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να έχουν πλέον μια καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος και προέβησαν, έτσι, σε διάφορες σημαντικές διαπιστώσεις.
Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο La Trobe, στην Μελβούρνη της Αυστραλία, με επικεφαλής την δρ Georgia Atkin-Smith, κυτταρική βιολόγο σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications journal.
Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις.
Η διαδικασία του θανάτου ενός ανθρώπινου λευκού αιμοσφαιρίου δεν είχε καταγραφεί ποτέ σε βίντεο, πριν από αυτή την έρευνα. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μελετούσαν μόνο νεκρά κύτταρα.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μικροσκόπιο και την τεχνική time-lapse φωτογράφισης, η οποία τους επέτρεψε να καταγράψουν εκατοντάδες φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, βλέποντας τις εικόνες με υψηλή ταχύτητα κατάφερε να καταγράψουν κάθε στάδιο του θανάτου των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ως αποτέλεσμα ανακάλυψαν ότι ένα λευκό αιμοσφαίριο περνάει πάντα τρία βασικά στάδια όταν πεθαίνει: διογκώνεται, εκρήγνυται και διασπάται. Αυτή η ανακάλυψη έδειξε ότι ο θάνατος των λευκών αιμοσφαιρίων είναι πάντοτε ελεγχόμενος και απέρριψε μια προηγούμενη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία τα κύτταρα πεθαίνουν τυχαία.
Αφότου τα λευκά αιμοσφαίρια διογκωθούν, κάνουν μια θεαματική έκρηξη, όπου εκτοξεύουν μεγάλα νηματοειδή “περιδέραια” μέχρι και οκτώ φορές το μέγεθος του κυττάρου. Αυτό το “περιδέραιο” στην συνέχεια διασπάται σε επιμέρους “χάντρες”. Τα κύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή μπορούν εύκολα να καταπιούν αυτά τα μικρότερα κομμάτια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν ορισμένα μόρια μέσα σε αυτές τις “χάντρες”, που, όταν τρώγονται από ένα ζωντανό κύτταρο, μπορεί να σημάνουν μια “προειδοποίηση” προς τα άλλα λευκά αιμοσφαίρια ότι μπορεί να υπάρχει ένα παθογόνο που τα απειλεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιματοκρίτης: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία
SOS: Αν νιώθετε αυτά, έχετε σκουλήκια ή παράσιτα στο έντερο!