Το σκεπτικό είναι απλό. Χρωστάμε, δεν έχουμε, άρα κουρεύουμε. Κάπως έτσι φαίνεται ότι λειτουργούν πια οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης που έχουν θέσει πια στο τραπέζι και αυτό το ενδεχόμενο. Να κόψουν δηλαδή και πάλι ένα μεγάλο τμήμα των οφειλών του τομέα της υγείας, ιδιαίτερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Μάλιστα η τακτική που ακολουθείται είναι η γνωστή: η πληροφορία διαρρέεται εντέχνως ώστε να διαπιστωθούν οι πρώτες αντιδράσεις.
Στο στόχαστρο βέβαια μπαίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες έστω κι αν -εξαιτίας ακριβώς αυτής της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί- απουσιάζουν φάρμακα από τους ασθενείς.
Τα χρέη σήμερα της πολιτείας (ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ) προς τον κλάδο αγγίζουν το 1,8 δις ευρώ που είναι οφειλές από το 2010 έως το 2012.
Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς ότι οι προηγούμενες οφειλές είχαν ξεπληρωθεί με ομόλογα η σημερινή αξία των οποίων είναι μειωμένη κατά περίπου 75 με 80%.
Αξιοσημείωτο είναι πως η σημερινή ηγεσία (αναπληρωτής υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς) λίγο πριν τις εκλογές και όντας στην αντιπολίτευση, είχε δεσμευτεί πως θα επανεξέταζε το θέμα των κουρεμένων ομολόγων. Αντί αυτού τώρα επανεξετάζεται νέο ψαλίδισμα επειδή τα λεφτά δε φθάνουν!
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται όμως να φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου και στις φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός φυσικά που θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στους ασθενείς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής δηλώνει στο iatropedia:
«Δεν έχει καμία λογική πλέον. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί δραστικά και το παραδέχεται ο καθένας. Έχει μειωθεί κατά 45%, δηλαδή κοντά στα 2,5 δις, τα τελευταία 3 χρόνια από το 2009 έως το 2012. Από την άλλη ο κλάδος περιμένει ακόμη την αποζημίωση από το «κούρεμα» που έχει υποστεί από τις προηγούμενες οφειλές και για το οποίο η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα το εξετάσει θετικά.
Συνεπώς το μεγάλο μας θέμα είναι πως θα αποζημιωθούμε για το προηγούμενο PSI και μετά όλα τα άλλα. Διότι εκτός αυτού, αν και δεν έχουμε εισπράξει τα χρέη των τελευταίων 2 ετών, δίνουμε ριμπέιτ (σ.σ.: έκπτωση μέσω επιστροφής χρημάτων) και claw back, άρα το θέμα δεν είναι να κουρευτούν περαιτέρω τα χρέη. Το βασικό μας ερώτημα είναι πως θα μας λύσουν το προηγούμενο πρόβλημα με το PSI πριν επιχειρήσουν νέο κούρεμα για τις επόμενες οφειλές τους» καταλήγει ο κ.Φρουζής.
Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου του 2012 το συνολικό ύψος των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ για φάρμακα που παραχωρήθηκαν στο σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2010 ανέρχεται στα €1,378.9 εκατ. χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι κάθε μήνα προστίθενται και άλλα χρέη προς τις εταιρείες.
Δήμητρα Ευθυμιάδου