Iatropedia

Από μία και μόνο σταγόνα αίματος μπορούν να προβλεφθούν 67 ασθένειες

The female nurse takes blood from a male patient, while he lay on the examination table in the medical examination room

Δεκάδες ασθένειες έχουν χαρακτηριστικές πρωτεϊνικές υπογραφές, που επισημαίνουν την παρουσία καταστάσεων έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Από μία και μόνο σταγόνα αίματος μπορεί να προβλεφθεί η εμφάνιση δεκάδων ασθενειών, ισχυρίζεται νέα μελέτη.

Η ανάλυση των πρωτεϊνικών «υπογραφών» σε μία σταγόνα αίματος μπορεί να προβλέψει 67 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών καρκίνων, νευροεκφυλιστικών νόσων, της πνευμονικής νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας, ανέφεραν οι ερευνητές στις 22 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις πρωτεΐνες του αίματος περισσότερων από 40.000 τυχαία επιλεγμένων συμμετεχόντων στη συνεχιζόμενη μελέτη UK Biobank.

Εξετάζοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εντόπισαν 5 με 20 πρωτεΐνες που σχετίζονται περισσότερο με κάθε ασθένεια.

Αυτές οι πρωτεϊνικές «υπογραφές» λειτούργησαν πολύ καλύτερα από άλλες τυπικές εξετάσεις, που χρησιμοποιούν μετρήσεις όπως ο αριθμός των κυττάρων του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, η λειτουργία των νεφρών και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, στην πρόβλεψη 67 ασθενειών, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Πολλές από τις πρωτεϊνικές υπογραφές μας είχαν παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα από πρωτεΐνες που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το ειδικό αντιγόνο του προστάτη για τον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Julia Carrasco Zanini Sanchez, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Precision Healthcare University Research Institute του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Είμαστε επομένως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που μπορεί να ανοίγουν οι πρωτεϊνικές υπογραφές μας για την έγκαιρη ανίχνευση -και τελικά βελτιωμένη πρόγνωση- πολλών ασθενειών», πρόσθεσε.

Η έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αλλάξουν τρόπο ζωής ή να αποτρέψουν τη λήψη φαρμάκων για την καθυστέρηση ή την αποτροπή της πάθησης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απώλεια βάρους: Γιατί δεν είναι καλό να χάσουμε 5 κιλά «με τη μία»

Νοσοκομείο Λήμνου: Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έφεραν στο φως οι γιατροί

Ε. coli και κρυπτοσποριδίωση: Ποια μικρόβια μεταδίδονται στο νερό και πως να προφυλαχθείτε