Iatropedia

Από οξεία αναπνευστική δυσχέρεια κατέληξε η μικρή Μελίνα; Αναμένονται και οι τοξικολογικές

Ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων, πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, και βασικά των τοξικολογικών που θα δείξουν τι φάρμακα και σε ποια δοσολογία είχε πάρει το άτυχο παιδί, λέγεται ότι βγήκε η ιστολογική των πνευμόνων και "δείχνει" οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό άλλωστε υπέθεταν ατύπως όλοι οι χειρουργοί με τους οποίους μιλήσαμε το προηγούμενο διάστημα... Συγκεκριμένα, ΩΡΙΛΑ είπε στο iatropedia ότι όταν κάποιος - ειδικά ένα παιδί- βρίσκεται στην ανάνηψη, μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να έχει δίπλα του τον αναισθησιολόγο ή έναν εξειδικευμένο νοσηλευτή που θα του χορηγήσει εγκαίρως οξυγόνο. Αυτό μας είπαν άλλωστε και δύο γιατροί αναισθησιολόγοι, διευθυντές ΕΣΥ, που τόνισαν μιλώντας στο iatropedia ότι όταν γίνεται αναισθησία ειδικά σε παιδιά, πρέπει ο αναισθησιολόγος ή εξειδικευμένος νοσηλευτής να είναι συνεχώς από πάνω τους κατά την ανάνηψη και να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή αν αναπνέουν κανονικά.

Στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας κατά το οποίο οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και προκαλείται είτε από μικρόβιο, είτε από τραυματισμό είτε από την υπερδοσολογία συγκεκριμένων φαρμάκων, ίσως οφείλεται ο θάνατος της 4χρονης Μελίνας.

Την ιστολογική εξέταση διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Γούτας και τα αποτελέσματα εστάλησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο θάνατος της 4χρονης οφείλεται σε «σύνδρομο αναπνευστικού».

Αν ωστόσο δεν βγουν όλες οι εξετάσεις και ειδικά οι τοξικολογικές, δεν μπορεί να αποφανθεί ο ιατροδικαστής το ακριβές αίτιο θανάτου του παιδιού, και δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν.

Διαβάστε εδώ τι μας είχαν πει οι αναισθησιολόγοι.