Iatropedia

Από θρομβοφιλία ο θάνατος 33χρονης εγκύου στο ΠΑΓΝΗ

Blood clot structure

Μια 33χρονη γυναίκα έχασε την μάχη λίγο πριν γεννήσει το μωρό της από ανακοπή καρδιάς στο ΠΑΓΝΗ. Η άτυχη γυναίκα διακομίσθη αρχικά στο Βενιζέλειο αλλά μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Όπως μετέδωσε το creteplus.gr η άτυχη 33χρονη έπασχε από  θρομβοφιλία και μετά από  ξαφνική  αδιαθεσία  μεταφέρθηκε στο «Βενιζέλειο». Οι γιατροί εκεί έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ όπερ και εγένετο αλλά η κατάσταση της υγείας της εγκύου επιδεινώθηκε λίγο μετά την είσοδο της στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέστη ανακοπή και δεν κατέστη δυνατό να επανέλθη στην ζωή.

Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη. Όταν το αίμα πήζει, δημιουργούνται θρόμβοι, οι οποίοι είναι δυνατό να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο. Ένας θρόμβος εξάλλου, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ακόμη και καρδιακή ανακοπή ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο, αν πάει σε αγγείο του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνες η θρομβοφιλία εμφανίζεται σε 1 στους 15 ανθρώπους, ενώ από μοριακές αναλύσεις αποδείχτηκε πως από θρομβοφιλία πάσχει 1 στους 7  Έλληνες.

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει λοιπόν ανιχνεύσιμη ανωμαλία, οι περισσότερες από τις οποίες όμως οδηγούν σε θρόμβωση μόνο υπό την παρουσία κάποιου επιπρόσθετου παράγοντα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά υποτροπιάζοντα επεισόδια θρόμβωσης αποτελούν ένδειξη για μακροπρόθεσμη προληπτική αντιπηκτική αγωγή. Το πρώτο βασικό είδος θρομβοφιλίας ταυτοποιήθηκε το 1965, ενώ οι πιο κοινές ανωμαλίες (συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα V Leiden) περιγράφησαν τη δεκαετία του 1990.