Από τι κινδυνεύετε όταν δεν έχετε βιταμίνη Β12;
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως συκώτι, κόκκινα κρέατα, γαλοπούλα, ψάρια και τα οστρακόδερμα. Μικρότερες πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κοτόπουλο.
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβεί στις παρακάτω περιπτώσεις:
Ατροφική γαστρίτιδα, όπου ο βλεννογόνος του στομάχου έχει καταστραφεί
Κακοήθης αναιμία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12
Χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρέθηκε μέρος του στομάχου ή το λεπτό έντερο, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων για απώλεια βάρους
Παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως η νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη κ.α.
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος του Graves ή συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μειώνουν το γαστρικό οξύ
Σε χορτοφαγία
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που είναι χορτοφάγοι μπορεί επίσης να μην έχουν αρκετή βιταμίνη Β12
Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα όπως:
Αδυναμία, κόπωση ή ζάλη
Ταχυκαρδία
Χλωμό δέρμα
Έλκη της γλώσσας
Εύκολες μελανιές ή αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων
Στομαχικές διαταραχές και απώλεια βάρους
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος για να το ελέγξετε.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: