Η αιματολογική εξέταση είναι η μόνη που μπορεί να καταδείξει με σαφήνεια αν οι τιμές της φερριτίνης είναι πεσμένες, φυσιολογικές ή αυξημένες.
Πάντως στην περίπτωση που η φερριτίνη είναι σε χαμηλά επίπεδα τότε προκαλείται σιδηροπενία.
Στο μεταξύ όλες οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ο σίδηρος, είναι πολύτιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού χωρίς αυτόν τα κύτταρα δεν μπορούν να μεταβολίσουν ενέργεια.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν χαμηλή φερριτίνη;
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αυτού του προβλήματος είναι
η ανθυγιεινή διατροφή.
Όσοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο δεν περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά,οι φακές, και το σπανάκι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σίδηρο τους.
Εκτός από τη διατροφή άλλες αιτίες που σχετίζονται με το πρόβλημα αυτό είναι:
Ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οφείλονται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδή
Παθήσεις του πεπτικού συστήματος
Γυναικολογικές διαταραχές
Αιμολυτικά σύνδρομα
Τα συμπτώματα που πρέπει ν κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι ατονία, αδυναμία, ανεξήγητη κούραση ζαλάδα, ωχρότητα στο πρόσωπο, δύσπνοια
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα φερριτίνης στο αίμα τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν δερματολογικά προβλήματα , απώλεια μαλλιών ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε μικρές ηλικίες η έλλειψη της προκαλεί επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη αλλά και στην πνευματική τους ανάπτυξη. Η έλλειψη σιδήρου αντιμετωπίζεται με την σωστή διατροφή και αν το κρίνει ο θεράπων ιατρός με τα φαρμακευτικά σκευάσματα.