Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

  • Iatropedia
Κάθε βράδυ ένας στους τέσσερις συμπολίτης μας έχει τα μάτια του...ερμητικά ανοικτά. Οι διαταραχές ύπνου φαίνεται ότι στην χώρα μας μετά την έλευση της τρόικας και των σκληρών οικονομικών μέτρων αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους από ό,τι οι άνδρες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία κινδυνεύουν να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναλυτικότερα ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι για τους ενήλικες ηλικίας 18 με 34 που πάσχουν από αϋπνία, η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι οκτώ φορές υψηλότερη σε σχέση με άτομα που δεν έχουν ανάλογη διαταραχή ύπνου.

Παρόλα αυτά η πιθανότητα αυτή φαίνεται να περιορίζεται μετά την ηλικία των 35.

«Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους πάσχουν από χρόνια αϋπνία να συμβουλευθούν έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει να μειώσουν το ρίσκο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και, αν χρειασθεί, να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή» σχολίασε ο Ya-Wen Hsu, βοηθός καθηγητή στο Chia Nan University of Pharmacy and Science και στο τμήμα ιατρικών ερευνών του Chi-Mei Medical Center στην Ταϊβάν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αϋπνία είναι συνδεδεμένη με ένα ποσοστό της τάξης του 54% για υψηλό ρίσκο νοσηλείας για εγκεφαλικό κατά τα τέσσερα αυτά χρόνια.

Παράλληλα τεκμηρίωσαν ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερη για τους ενήλικες που έπασχαν από επίμονη αϋπνία, σε σχέση με αυτούς που το πρόβλημα υποχωρεί και επανέρχεται συχνά.

Η μελέτη υπέδειξε τη σχέση εγκεφαλικού και αϋπνίας, αλλά δεν απόδειξε πως η μία προκαλεί το άλλο: ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν πως η αϋπνία είναι γνωστό πως δημιουργεί φλεγμονές και υπεργλυκαιμία, ενώ παράλληλα επηρεάζει την πίεση του αίματος, κάτι που είναι ικανό να προκαλέσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Να σημειωθεί εδώ πως προγενέστερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ύπνου SLEEP έδειξε ότι η συνεχής έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ) ήταν συνδεδεμένη με τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με έναν «γεμάτο» ύπνο επτά με οκτώ ωρών κάθε βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάνετε κατάδυση; Μάθετε τι να προσέχετε!

Βάλτε ψηλά τον …πήχη με 6 φυσικά βιάγκρα!

Πόνος στον καρπό; Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας!

Δείτε πως οι Ινδοί βρίσκουν την υγεία τους! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)