Iatropedia

Από τι κινδυνεύετε όταν πίνετε πολύ αλκοόλ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας λόγω του αλκοόλ δεν είναι αλκοολικοί. Είναι άνθρωποι που πίνουν τακτικά και για αρκετά χρόνια περισσότερο αλκοόλ από τα συνιστώμενα επίπεδα. Δεν υπάρχει ένα ασφαλές εγγυημένο επίπεδο κατανάλωσης, αλλά αν πίνετε λιγότερο από τα συνιστώμενα ημερήσια όρια, οι κίνδυνοι που επιβαρύνουν την υγεία σας είναι μικρότεροι. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως βλάπτει το ποτό ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα παθήσεις του ήπατος (συκώτι), διαταραχές στη γονιμότητα, υπέρταση και αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία εξαρτώνται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται και από τη διάρκεια της χρήσης. Όσο περισσότερο το αλκοόλ τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι άντρες δεν πρέπει να πίνουν τακτικά πάνω από 3-4 μονάδες την ημέρα και οι γυναίκες δεν πάνω από 2-3 μονάδες την ημέρα. Τακτικά σημαίνει οτι αυτή η κατανάλωση γίνεται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο, πίνοντας κάποιος συνεχώς εντός αυτών των ορίων ανήκει στην ομάδα «χαμηλού κινδύνου» αντί στην ασφαλή ομάδα, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλής.

Όμως ακόμα και αυτή η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι επικίνδυνο αν πρόκειται να οδηγήσετε, να χειριστείτε μηχανήματα, να κολυμπήσετε ή να κάνετε μία έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ φτάνει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και το επηρεάζει αρνητικά ακόμα και όταν η ποσότητα είναι μικρή. Βέβαια σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Εάν είστε έγκυος και επιλέξετε να πίνετε, μην πίνετε περισσότερο από 1-2 μονάδες αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για το βρέφος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr