Από τη μία υπερβολή στην άλλη: Όπως έγινε με τη φαρμακευτική δαπάνη, έτσι και με τις χορηγίες ημερίδων
Σύμφωνα με την, υπ. αρ. Πρωτ. 27810/20-3-2018 του ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις:
Α) Η μέγιστη χορηγία ανά εταιρεία και ανά χορηγό για ημερίδες και διημερίδες (δηλαδή τοπικές και περιφερειακές επιστημονικές εκδηλώσεις) ανέρχεται στο ύψος των 5.000 ευρώ.
Β) Ο μέγιστος αριθμός των ως άνω εκδηλώσεων (ημερίδων/διημερίδων) είναι 3 ανά έτος.
Τα ως άνω όρια ισχύουν επιστημονικές εκδηλώσεις οι οποίες έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης στον ΕΟΦ με ημερομηνία μεταγενέστερη της 26-3-2018 οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα εγκύκλιος.
Διαβάστε εδώ egkyklios EOF την νέα εγκύκλιο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φαρμακευτική εταιρία μπορεί να χορηγήσει ως το ποσό των 5000 ευρώ μόνο 3 φορές το χρόνο για τη διενέργεια ημερίδας ή διημερίδας εντός Ελλάδος.
Και κάπως έτσι, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα …χλωρά! Δηλαδή όσο πιο τίμιος, μη διαπλεκόμενος, επιστημονικά άρτιος, ουσιαστικός και νομότυπος είσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι πια να βρεις χορηγό για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου. Κι ενώ τα κριτήρια θα έπρεπε να αφορούν το αντικείμενο, την επιστημονικότητα, το κύρος των ομιλητών, τα νέα που θα ανακοινωθούν, το κριτήριο που πρυτάνευσε στην εγκύκλιο αυτή είναι ένας ισοπεδωτικός αριθμός!
Κάπως έτσι δεν έγινε και με την φαρμακευτική δαπάνη;
Κάποιοι έτρωγαν επί δεκαετίες με «χρυσά κουτάλια» κι αντί να αφαιρέσουμε από αυτούς τα χρυσά, πήραμε από όλους τα πάντα! Και από τους ασθενείς την απρόσκοπτη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, και από τις εταιρίες τη δυνατότητα να φέρνουν στην Ελλάδα όλα τους τα φάρμακα, και από το σύστημα υγείας την ελπίδα να ισορροπήσει κάποτε χωρίς δεκανίκια τύπου clawback.
Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα ποιοι θα οργανώνουν ημερίδες- διημερίδες, κάθε πότε, με τη συμμετοχή ποιων, και με ποιων τις χορηγίες. Θα έχει ενδιαφέρον δηλαδή να δούμε ποιοι θα «επιζήσουν».