Απόφαση ορόσημο στις ΗΠΑ: Αφαιρούνται όλες οι σωλήνες μολύβδου που υπάρχουν στη χώρα

  • Iatropedia newsroom
άντρας βάζει νερό σε ποτήρι από τη βρύση
Η έκθεση στον μόλυβδο έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν οριστικοποίησε την Τρίτη 8/10/2024 μία απόφαση-ορόσημο που θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις ύδρευσης να αντικαταστήσουν σχεδόν όλους τους σωλήνες μολύβδου στη χώρα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αντιμετωπίζοντας μια σημαντική απειλή που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα παιδιά.

«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η έκθεση στον μόλυβδο έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Και όμως, εκατομμύρια σωλήνες μολύβδου εξακολουθούν να παρέχουν πόσιμο νερό στα σπίτια», ανέφερε ο διοικητής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Michael S. Regan.

Η ρύθμιση, που πρώτη φορά προτάθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το 2023, επιβάλλει τα αυστηρότερα όρια για τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό από τότε που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά ομοσπονδιακά πρότυπα πριν από δεκαετίες και απαιτεί από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επανεξετάσουν τα συστήματά τους και να τα αντικαταστήσουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Δηλητηρίαση από μόλυβδο

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τα βρέφη και τα παιδιά και οι σωλήνες ύδρευσης μέσω των οποίων φτάνει το πόσιμο νερό στα σπίτια θεωρούνται ότι αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης στον μόλυβδο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχική Υγεία: 7 στους 10 Έλληνες Millennials και γενιάς Ζ δηλώνουν πως την επηρεάζουν τα οικονομικά

«Καμπανάκι» για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Πρόβλημα επιβίωσης για τα νησιά

Ο καφές βοηθάει το δέρμα του προσώπου μας να μοιάζει πιο νεανικό [μελέτη]