Η μία μετά την άλλη, κατά την τελευταία εβδομάδα οι χειρουργικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ εγκαινιάζουν την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων τους, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζει τα επόμενα βήματα στη λειτουργία του θεσμού.
Εκτός από τη δωρεάν κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης των 50 χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων επεμβάσεων, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί και την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στα απογευματινά χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, με στόχο την κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες -τουλάχιστον οι μεγαλύτερες από αυτές- έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, ενώ για τον σκοπό αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι δύο πλευρές.
Όπως μάλιστα έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, η κατάρτιση των έξι κατηγοριών χρέωσης του πολίτη για τα απογευματινά χειρουργεία (ανάλογα με τη βαρύτητά τους) έχει χρησιμοποιήσει τη σχετική κωδικοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά σε τιμές που έχει προσαρμόσει ανάλογα το Υπουργείο Υγείας και οι οποίες είναι από 1/3 έως 1/5 χαμηλότερες από αυτές του ιδιωτικού νοσοκομείου.
Υπουργείο Υγείας: Ασφαλιστικά “πακέτα” μειωμένα κατά 50% για τα απογευματινά χειρουργεία
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών -εάν τελικά υλοποιηθεί- αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσει αρκετούς πολίτες στη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης, ως την πιο “συμφέρουσα λύση” για άμεση εξυπηρέτηση με την ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται νέα ασφαλιστικά “πακέτα”, ειδικά προσαρμοσμένα στις τιμές των απογευματινών χειρουργείων. Τα νέα προγράμματα υγείας που θα καλύπτουν τη δαπάνη αναμένεται να είναι πιο οικονομικά από αυτά που καλύπτουν μέχρι σήμερα τη δαπάνη των επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.
“Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι -από ότι φαίνεται- ένα πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που υπάρχει τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ. Από ό,τι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr, μελλοντικά να ανακαινιστούν θάλαμοι χειρουργικών κλινικών και κλίνες “θέσεων” για τους ασθενείς που θα χειρουργούνται στο ΕΣΥ με κάλυψη της ιδιωτικής τους ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής.
Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες, με βάση τη βαρύτητα και την πολυπλοκότητά τους (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά), και με κόστος από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που υπάρχει κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες, το κόστος της χειρουργικής επέμβασης θα είναι ακόμη μικρότερο, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.
Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αντιδρούν συνολικά στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων και κάνουν λόγο για “εμπορευματοποίηση της υγείας”. Οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μάλιστα, καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία.
Με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει πως η κυβέρνηση «απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».
Η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ) σχολιάζει από την πλευρά της πως ο υπουργός Υγείας κακώς μιλάει για “νίκη”, αναφορικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
“Ο υπουργός πρέπει να μας εξηγήσει ποιόν νικάει. Νικάει τον λαό που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους;”, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.
Γεωργιάδης: “Απογευματινά χειρουργεία: Το κόστος το καταβάλλει η ιδιωτική ασφάλεια”
Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στις παραπάνω επικρίσεις για “επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ” επισήμανε πως η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών σημαίνει πως οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τα απογευματινά χειρουργεία απευθείας από την τσέπη τους
«Το να μπουν μέσα οι ασφαλιστικές σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας. Γιατί αυτό είναι κακό για το ΕΣΥ; Μπορείτε να μου πείτε ένα λογικό επιχείρημα γιατί αυτό για το ΕΣΥ είναι κακό; Η δική μας ιδεολογία είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό δεν λέει η Νέα Δημοκρατία πάντα; Εμείς έχουμε πει για τον ιδιωτικό τομέα ότι τον θεωρούμε “μολυσμένο”; Ότι δεν πρέπει να συμπράττει με το δημόσιο; Όχι. Αν ο κόσμος ήθελε τέτοια, θα ψήφιζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία» κατέληξε.
Ο Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και επικεφαλής συντάκτης μελετών στη “διαΝΕΟσις”, Γιάννης Τούντας, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr , πώς στα επί πληρωμή χειρουργεία -την αναγκαιότητα των οποίων αποδέχεται, όπως λέει- έχουν μεγάλη σημασία για τους ασθενείς και οι ξενοδοχειακές υποδομές, από τη στιγμή που πληρώνουν γι’ αυτές τις υπηρεσίες.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει, όπως επισημαίνει, να υπάρξει δημόσια επικουρική και συμπληρωματική ασφάλιση υγείας, ώστε από τη μία πλευρά να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι ασθενείς και από την άλλη τα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους, για να βελτιώσουν τις υποδομές τους.
“Εμείς στις μελέτες που έχουμε κάνει με τη “διαΝΕΟσις” για το νέο ΕΣΥ, λέμε το εξής: Ότι πρέπει να υπάρξει επικουρική και συμπληρωματική ασφάλιση υγείας έτσι ώστε όταν πάει ο ιδιώτης πολίτης στο δημόσιο σύστημα και χρειάζεται να πληρώσει -είτε το απογευματινό του ιατρείο, είτε το χειρουργείο κλπ- αντί να βάζει το χέρι στην τσέπη να τον καλύπτει η επικουρική ή η συμπληρωματική ασφάλιση. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, δηλαδή ο θεσμός της δημόσιας επικουρικής και συμπληρωματικής ασφάλισης που θα καλύπτει τέτοιου είδους έσοδα, αυτό νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ”, καταλήγει ο Καθηγητής.